Nepal

Huidige tijd in Kathmandu:

Nederlands

Dag 27 - donderdag 29 november 2007 (Kathmandu, vervolg)

Ons volgende doel is Durbar Square. Door de taxi worden we midden op dit plein afgezet. Durbar Square vormt het hart van het oude centrum van Kathmandu. Naast het voormalige Koninklijke paleis vindt hier vooral veel tempels. De meeste gebouwen dateren uit de zeventiende en de achttiende eeuw maar er zijn ook veel gebouwen die van origine ouder zijn. Hiernaast is een aantal gebouwen herbouwd nadat zij tijdens een aardbeving in 1934 verloren zijn gegaan. Ook Durbar Square staat sinds 1979 als onderdeel van de Kathmandu-vallei op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Nadat we met de taxi zijn afgezet voor de Shiva-Parvati tempel, lopen we in de richting van het koninklijk paleis (Hanuman Dhoka). Alhoewel de Koninklijke familie sinds de negentiende eeuw al ergens anders woont vinden er nog wel steeds ceremonies in dit paleis plaats. Wij bezoeken het paleis echter niet en lopen via Basantapur Square naar Ganga Path. Als we echter van Ganga Path terug willen lopen naar Basantapur Square krijgen we een man achter ons aan die beweert dat we een kaartje moeten kopen. We vinden dit echter een vreemd verhaal omdat we hier net vandaan kwamen en omdat we op Durbar Square ook geen kaartje hoefden te kopen. Omdat de man ons niet verder wil laten gaan lopen we via Ganga Path om het koninklijk paleis heen. Via Makhan Tole komen we weer op Durbar Square terecht.

Aan de oostelijke kant van Durbar Square zijn diverse mensen bezig om spullen te verkopen zoals bloemenslingers, groenten en kruiden. Als we verder lopen en in de buurt van Kumari Bahal zijn zien we dat een groep Aziatische toeristen hier naar binnen gaat. We volgen hen en kunnen zo mooi mee naar binnen.

Kumari Bahal is het huis van Kumari Devi. Kumari Devi is een jong meisje dat als levende godin wordt vereerd. Ze is godin tussen haar vierde en haar pubertijd en moet tijdens deze periode aan 32 eisen voldoen (zoals de juiste horoscoop en een aantal lichamelijke kenmerken). Kumari wordt geselecteerd uit de kaste van de Newari goud- en zilversmeden en wordt gekozen rond haar derde en vierde jaar. Zodra er een selectie is gemaakt van geschikte kandidaten worden deze kinderen samengebracht in een donkere kamer. Hier worden ze dan bang gemaakt door 108 versgeslachte hoofden van buffels, door mannen met enge maskers en door enge geluiden. Het meisje dat deze beproeving het beste doorstaat wordt gekozen tot de nieuwe Kumari Devi. De huidige Kumari, Preeti Shakya, is in 2001 gekozen.

Als de nieuwe Kumari Devi is gekozen verhuisd zij met haar familie naar Kumari Bahal. Hier wordt zij door een aantal bedienden verzorgt en voert zij dagelijks rituelen uit. En keer per jaar tijdens het Indra Jatra festival, in september, zegent zij de koning van Nepal. Zodra Kumari voor het eerst bloed, of als ze voor het eerst ongesteld is, verliest zij haar status als godin en begint de hele cyclus weer opnieuw (kumari komt uit het Sanskriet en betekend maagd). Eigenlijk is dit een triest moment voor de voormalige godin want ze moet Kumari Bahal verlaten en je kunt beter niet met een ex-Kumari trouwen omdat dit ongeluk brengt. Bovendien zou je veel te hard moeten werken om een verwende ex-godin te onderhouden. Gelukkig wordt een ex-Kumari tot haar huwelijk onderhouden.

Als we bij Kumari Bahal naar binnenlopen komen we op een klein binnenpleintje terecht. Het is mooi om hier even binnen te kijken. Het gebouw is opgebouwd uit rode baksteen en het is rijkelijk voorzien van bewerkte houten vensters en houten ornamenten, die uit de achttiende eeuw dateren. Verder dan het binnenpleintje mag je als buitenlander niet komen en je mag hier ook geen foto's van Kumari maken. Omdat zij zich een half uur geleden al heeft laten zien is het een verrassing dat wij onze fotocamera's in onze tassen moeten stoppen. Op aandringen van de Aziatische toeristen laat Kumari Devi zich toch nog even zien.

Hierna verlaten we Kumari Bahal en lopen we in de richting van het hotel. Het is altijd leuk om in een onbekende stad de weg terug naar het hotel te vinden. We komen onderweg nog een stoepa tegen waar we nog even rondkijken. Omdat het alweer wat schemerig begint te worden lopen we hierna snel door naar het hotel.

Dag 28 - vrijdag 30 november 2007 (Kathmandu)
nepal.2007kathmandu.durbar.square.11.small.jpg
Durbar Square
nepal.2007kathmandu.durbar.square.12.small.jpg
Durbar Square, huis van Kumari Devi
nepal.2007kathmandu.durbar.square.07.small.jpg
Durbar Square
nepal.2007kathmandu.durbar.square.02.small.jpg
Durbar Square
nepal.2007kathmandu.durbar.square.05.small.jpg
Durbar Square
nepal.2007kathmandu.durbar.square.10.small.jpg
Durbar Square