Nepal

Huidige tijd in Sauraha:

Nederlands

Dag 22 - zaterdag 24 november 2007 (Sauraha, vervolg)

We komen hier gelukkig geen tijgers tegen maar moeten wel aan de kant voor een paar voorbijlopende olifanten. Het zijn geen wilde olifanten want er zitten mensen op de olifanten. We lopen weer verder door het hoge gras en komen de olifanten tien minuten later weer tegen. Volgens onze gids zouden ze op zoek zijn naar een verdwaalde olifant. In de tussentijd zitten de andere olifanten te eten.

Als we verder lopen staan we na een klein half uur weer aan de oever van de Rapati rivier. De wandeling zit er helaas op. We zijn zo'n drie en een half uur onderweg geweest en moeten nu nog even wachten op een bootje die ons naar de andere kant van de rivier moet brengen.

We worden naar de andere kant gebracht en lopen terug naar het hotel. Vlakbij het hotel worden olifanten gewassen. We hebben echter geen tijd om hier te blijven kijken, dus we lopen door naar het hotel. We eten snel wat en daarna is het tijd om met de fiets op zoek naar neushoorns te gaan.

Het eerste stuk op de fiets, zo'n vijf kilometer, gaat over het platteland en kleine dorpjes naar Sauraha Chowk. Hier fietsen we vervolgens een klein stukje over de Mahendra Highway. Omdat het wegdek hier slecht is en omdat hier hard gereden wordt is dit het gevaarlijkste gedeelte van de fietstocht. We fietsen een dikke twee en een halve kilometer over de Mahendra Highway tot we een brug over de Rapati rivier bereikt hebben. Hier slaan we af en fietsen verder door een aantal rijstvelden. Op één van deze velden is een aantal mensen bezig om bossen opgedroogd gras samen te binden. Aangezien rijst tot de grassenfamilie behoort zal het hier vermoedelijk om rijststengels gaan.

We fietsen verder tot we de ingang van het Royal Chitwan National Park hebben bereikt. Onze gids zorgt ervoor dat onze entreegelden betaald worden en vervolgens krijgen we uitleg over de dingen die we in het park kunnen zien. We worden hierbij ook gewaarschuwd om vooral niet snel te fietsen. Afgezien van het feit dat je hierdoor minder ziet is de belangrijkste reden dat je hierdoor wel eens een botsing met een overstekende neushoorn kunt krijgen.

We fietsen daarom rustig en na een klein half uur is het raak. Er is een neushoorn gesignaleerd. In Chitwan leeft de Indische neushoorn (Rhinoceros unicornis) die ook wel de pantserneushoorn genoemd wordt. Aangezien er nog maar een paar honderd van deze neushoorns in het wild leven is het een voorrecht om dit beest hier te zien. Deze neushoorn heeft één hoorn op zijn kop en door zijn sterke huidplooien lijkt het net of hij een pantser heeft.

De neushoorn loopt rustig door het gras en verdwijnt even later in het bos. Ondertussen heeft onze andere gids een tweede neushoorn gevonden. Deze is vlakbij dus we stappen weer op de fiets en stappen even later bij de tweede neushoorn weer af. Deze is wat minder goed zichtbaar. Waarschijnlijk ligt hij in een modder- of in een waterpoel.

We stappen weer op de fiets en fietsen verder. Dit gebied staat bekend als de Bis Hajaar Tal, en wordt ook wel de 20.000 meren genoemd. Het is een wetlandgebied waar natuurlijk veel watervogels zitten. In de top van een kale boom zit een Bisschopsooievaar (Ciconia episcopus) die vanwege zijn wollen nek ook wel een wolnekooievaar wordt genoemd. Even verderop zitten bovenin een boom twee gewone ooievaars (Ciconia ciconia).

We fietsen nog een klein stukje verder en zetten onze fietsen vervolgens bij de rand van een meertje neer. Je hebt hier een mooi uitzicht over een aantal meren van dit wetlandgebied. Samen met de gids lopen we nog een stukje langs de oever van het meer. We zien hierbij onder andere alweer een gewone ooievaar en een aantal waterhoentjes. Aan de overkant ligt aan de oever van het meertje een moeraskrokodil (Crocodylus palustris). Ook komen we een aantal sporen tegen van krokodillen die van het ene naar het andere meertje zijn gaan. Het lukt echter niet om een krokodil van dichtbij te benaderen en het dus blijft het helaas bij deze ene krokodil.

Omdat het zo weer donker gaat worden is het weer tijd om terug naar het hotel te fietsen. Als we bijna weer in Sauraha zijn zien we op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya liggen in de oranje kleuren van de ondergaande zon.

Dag 23 - zondag 25 november 2007 (Sauraha)
nepal.2007/chitwan.np.16.small.jpg
Olifant tijdens wandeling
nepal.2007/chitwan.np.19.small.jpg
Grasbossen op het platteland
nepal.2007/chitwan.np.20.small.jpg
Indische neushoorn
nepal.2007/chitwan.np.22.small.jpg
Bisschopsooievaar in boomtop
nepal.2007/chitwan.np.23.small.jpg
Een van de meren van Bis Hajaar Tal in Royal Chitwan National Park