Nepal

Huidige tijd in Kathmandu:

Nederlands

Dag 27 - donderdag 29 november 2007 (Kathmandu, vervolg)

Aan de andere kant van de rivier staan elf stoepa's. In deze stoepa's staat een lingam, een stuk steen dat de fallus van Shiva afbeeld. Deze lingams worden gebruikt om de scheppingskracht van Shiva te aanbidden. Dit wordt gedaan door er tijdens een ritueel melk of water over te gieten en door er daarna bloemen over te leggen. In een de toegangen tot de stoepa's zit een heilige man. Dit is één van de vele die je hier ziet rondwandelen. Bij elke heilige man kan je de vraag stellen of het ook echt een heilige man is. Er lopen namelijk ook veel "heilige" mannen rond die hier geld zitten te verdienen door te bedelen of door geld te vragen voor foto's.

Bij de crematieghats is net weer een nieuw lichaam op de brandstapel gelegd. Het gezicht van de dode wordt eerst zichtbaar gemaakt voordat de brandstapel aangestoken wordt. Vervolgens wordt er vijf keer om de brandstapel heengelopen en drukken een man en een vrouw een brandend voorwerp in het gezicht van de vrouw. Vervolgens wordt de onderkant van de brandstapel aangestoken en wordt het lichaam met stro bedekt. Hierdoor staat de brandstapel snel in brand.

Ondertussen wordt de brandstapel van een ander ghat in de Bagmati geschoven. Met een bamboestok worden de houtblokken van de ghat afgedrukt waarna ze met een sissend geluid in het water vallen. Nadat alle houtblokken verwijderd zijn ligt er alleen nog een laag smeulende as op het ghat. Deze laag as, rondom het gecremeerde lichaam, wordt met emmers water afgeblust waardoor de as met het water in de Bagmati verdwijnt. Het hout van de brandstapel is ondertussen aan de kant gegooid zodat dit later opnieuw gebruikt kan worden. Hierna worden er bloemenslingers op de plek gegooid waar het gecremeerde lichaam zich bevind. Tot slot verdwijnen ook de laatste stoffelijke resten in de Bagmati.

We verlaten de Pashupatinath en lopen in de richting van de Gorakhnath tempel. Met name de vele stoepa's en beelden bij deze tempel zijn indrukwekkend. Het terrein bestaat uit rode en witte sikhara's (torens). Voor een aantal gebouwen is een Nandi stier te zien waar met verf rode en gele stippen op zijn geschilderd. Je moet hier wel oppassen voor de vele resusapen (Macaca mulatta) die hier rondlopen want die kunnen je soms agressief benaderen (zeker als je denken dat je wat te eten bij je hebt).

Als we verder lopen passeren we nog de Guhyeshwari tempel. Vervolgens is het nog zo'n anderhalve kilometer lopen naar de Bodhnath stoepa tempel. Tijdens deze wandeling is het goed te merken dat we vlak bij het vliegveld zijn want regelmatig vliegt er een vliegtuig over ons heen.

Over de ouderdom van de Bodhnath stoepa is enige discussie. Er wordt aangenomen dat de eerste stoepa na de zesde eeuw gebouwd is en dat de huidige stoepa na de veertiende eeuw gebouwd is. Het is één van de grootste stoepa's en sommige mensen geloven dat er in de stoepa een stukje bot van Boeddha bewaard wordt. Sinds 1979 staat deze stoepa als onderdeel van de Kathmandu-vallei op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Als we het terrein van de stoepa oplopen vallen de Tibetaanse kenmerken op. Omdat de stoepa in een wijk met veel Tibetaanse vluchtelingen ligt, wordt deze wijk ook wel "little Tibet" genoemd. Rondom de stoepa zijn veel gebedsvlaggetjes te zien. Ook zie je hier Tibetanen met gebedsmolens rondlopen.

Rondom de stoepa zijn allemaal huizen gebouwd waar allerlei spullen worden verkocht. Ook staat hier een Tibetaanse tempel, de Tsamchen Gomba. Net als bij andere tempels moet je hier eerst je schoenen uitdoen voordat je naar binnen mag. We kijken even binnen en lopen daarna verder naar een restaurant waar we op het dakterras een kop koffie gaan drinken. Daarna lopen we weer naar de uitgang en regelen we een taxi voor ons volgende doel.

Dag 27 - donderdag 29 november 2007 (Kathmandu, vervolg)
nepal.2007/kathmandu.pashupatinath.08.small.jpg
Stoepa's bij Pashupatinath
nepal.2007/kathmandu.pashupatinath.20.small.jpg
Heilige man bij Pashupatinath
nepal.2007/kathmandu.bodhnath.01.small.jpg
Bodhnath stoepa
nepal.2007/kathmandu.gorakhnath.01.small.jpg
Gorakhnath tempel
nepal.2007/kathmandu.gorakhnath.03.small.jpg
Beschilderde Nandi stier bij Gorakhnath tempel