Nepal

Huidige tijd in Pokhara:

Nederlands

Dag 24 - maandag 26 november 2007 (Sauraha - Pokhara)

We vertrekken 's morgens al weer op tijd. Vandaag hebben we een rit van zo'n vijf uur en ruim 140 kilometer voor de boeg naar Pokhara. Het eerste stuk gaat via de Mahendra Highway en rijden we naar Narayangarh en vervolgens in de richting van Mugling.

Onderweg stoppen we even en zien we een aantal stinkende vrachtauto's voorbij rijden. Van roetfilters hebben ze hier duidelijk nog nooit gehoord. Er is hier ook een brug over een rivier te zien. Dit is echter niet zomaar een brug maar een kabelbrug. Dit soort bruggen zie je hier regelmatig en hangen aan een de lange kabeloverspanning. Als je over de brug loopt dan zwaait deze wat heen en weer. Ondertussen zie je het ravijn met de rivier onder je. Aan de andere kant van het ravijn zie je op de steile bergen een soort van terrassenbouw.

We rijden weer verder en slaan bij Mugling af op de Prithvi Highway. We zijn nu ongeveer halverwege de reis naar Pokhara. Aan het begin van de middag komen we hier aan. Voor veel mensen vormt Pokhara het startpunt van een trekking naar de Annapurna. Wij komen hier echter niet voor een trekking en omdat we vandaag nog wel wat willen zien brengen we, nadat we hebben ingecheckt bij het hotel, snel onze tassen naar onze kamer.

Aan het einde van de jaren vijftig zijn er veel Tibetanen naar Pokhara gevlucht. Om deze reden zijn er nog steeds enkele vluchtelingenkampen bij Pokhara te vinden. Verder zijn er rondom Pokhara een aantal Tibetaanse kloosters te vinden. We regelen twee taxi's en laten ons bij één van deze kloosters afzetten. Het is het Karma Dubgyu Chokhorling Monastery, dat in het oostelijke deel van Pokhara ligt.

Het Tibetaans boeddhisme kent een paar verschillende stromingen en wijkt op bepaalde punten af van het gewone boeddhisme. Zo is de Dalai lama sinds 1578 de belangrijkste spiritueel leider en hebben de monniken een donkerrode in plaats van een oranje pij aan.

Als we het plein van het klooster binnenstappen komen bepaalde elementen me bekend voor. Zo zijn er gebedsmolens te zien en vormt het Dharmawiel een opvallend element. Het Dharmawiel staat symbool voor de eerste les van Gautama Boeddha in het hertenpark in Sarnath (India). In feite wordt door dit wiel het in beweging zetten van de Dharma, de verspreiding van de Leer van Boeddha, gesymboliseerd. Het Dharmawiel bestaat uit een wiel met acht spaken met aan weerszijden een knielend hert. De acht spaken staan symbool voor het achtvoudige pad van verlichting (juiste zienswijze, juiste bedoeling, juiste spreken, juiste handelen, juiste manier van voorzien in levensonderhoud, juiste inspanning, juiste aandacht of opmerkzaamheid, juiste concentratie).

Als we in de tempel zijn begint er net een ceremonie. Tussen de monniken zitten ook veel kinderen. Dit komt doordat de meeste monniken tussen hun zesde en negende jaar in het klooster terecht komen. Vroeger was elke familie in Tibet min of meer verplicht om monniken aan het klooster te leveren. Ook financieel was dit vaak noodzakelijk want een monnik werd door het klooster voorzien in zijn levensonderhoud waardoor hij zijn familie weer kon ondersteunen.

Net als in Tibet krijgen we ook hier boterthee. Verder krijgen we een broodje bij de thee. Er wordt geen onderscheid tussen ons en de monniken gemaakt. Tijdens de dienst worden er mantra's opgesproken. Ondertussen hoor je regelmatig een gyaling (een blaasinstument), klankschaal of een gong. Aan het einde van de dienst krijgt iedereen, dus ook wij, een tas met broodjes en snoep mee. Ik stop de tas in mijn rugtas tot het moment dat ik iemand tegen kom die deze tas beter dan mij kan gebruiken.

We lopen naar buiten en kijken hier nog even rond. Vanaf het klooster heb je een mooi uitzicht over de besneeuwde bergtoppen. Deze beginnen nu wat oranje te kleuren omdat de zon ondergaat. Ondertussen vliegen diverse propellervliegtuigen over ons heen. Het klooster ligt langs de aanvliegroute naar Pokhara Airport.

Als we weer terug zijn bij het hotel verkennen we de omgeving rond het hotel nog even. Er zijn hier veel winkels die allerlei spullen voor trekkings verkopen. Door een stroomstoring vallen alle lichten uit. Blijkbaar komt dit hier wel vaker voor want je ziet dat een aantal winkels overschakelt naar noodaggregaten. De meeste winkels hebben echter geen aggregaat en zij proberen hun winkels nog met kaarsjes te verlichten.

Dag 25 - dinsdag 27 november 2007 (Pokhara - Sarangkot)
nepal.2007/sauraha.pokhara.1.small.jpg
Vrachtauto
nepal.2007/sauraha.pokhara.2.small.jpg
Kabelbrug over rivier
nepal.2007/karma.dubgyu.chokhorling.monastery.1.small.jpg
Karma Dubgyu Chokhorling Monastery
nepal.2007/karma.dubgyu.chokhorling.monastery.2.small.jpg
Dharmawiel bij Karma Dubgyu Chokhorling Monastery
nepal.2007/karma.dubgyu.chokhorling.monastery.3.small.jpg
Ceremonie in Karma Dubgyu Chokhorling Monastery
nepal.2007/karma.dubgyu.chokhorling.monastery.4.small.jpg
Jonge monniken bij Karma Dubgyu Chokhorling Monastery