Nepal

Huidige tijd in Sauraha:

Nederlands

Dag 23 - zondag 25 november 2007 (Sauraha)

's Morgens ga ik eerst met Rakesh ontbijten bij de olifantenwasplaats. We zijn hier mooi op tijd zodat we een mooi uitzicht op het wassen van de olifanten hebben. Dit dagelijkse ritueel trekt dagelijks veel toeristen die hier, tegen betaling, ook actief aan kunnen deelnemen. Het gaat er allemaal ontspannen aan toe en een vast ritueel vormt de douche uit de olifantenslurf. Elke toerist die bij het olifanten wassen aanwezig is krijgt deze douche namelijk.

Hierna heb ik nog even wat in Sauraha rondgekeken. Feitelijk bestaat Sauraha uit niet meer dan een lange straat met wat souvenirwinkeltjes, hotels en een aantal bedrijfjes die excursies regelen.

In de middag verzamelen we ons weer bij het hotel. Het is tijd om een wilddrive op de rug van een olifant te maken door het Royal Chitwan National Park. De olifanten staan op een paar honderd meter afstand van het hotel op ons te wachten. In totaal zitten we met vier man op de rug van de olifant. Hierbij zit er ook nog een vijfde man op de nek van de olifant. Hij moet de olifant besturen. Voordat we op de rug van de olifant kunnen gaan zitten moeten we met een trap omhooglopen naar een plateautje. Vervolgens kunnen we zo op de olifant stappen.

De tocht verloopt erg ontspannen en na zo'n anderhalve kilometer bereiken we het Royal Chitwan National Park. We hopen tijdens deze wilddrive in ieder geval een aantal neushoorns te zien. Voordat we het park ingaan zien we al een visarend (Pandion haliaetus) op een paar kale takken zitten. De visarend valt op door zijn witte buik en zijn witte kop. Verder heeft hij een bruin verenkleed waarbij een bruine band op zijn kop een opvallend kenmerk is.

Als we een tijdje door het park lopen zien we een aantal blauwe pauwen (Pavo cristatus). Het is mooi om deze vogel eens in het wild te zien. Vooral de mannetjes vallen op door hun blauwe borst, hals en kop. Ondertussen lopen we verder door het woud maar op een paar vogels na zijn er verder geen dieren te bekennen.

Op de olifant doorwaden we de Rapati rivier. We komen hier ook weer een paar blauwe pauwen tegen, die door het bos lopen. Neushoorns zijn echter niet te bekennen. Wel zien wel regelmatig sporen van de neushoorn.

Als we weer een tijdje lopen beginnen sommige olifanten wat onrustig te worden. Ook krijgen de gidsen, die onderling contact houden via portofoons, berichten door dat er een luipaard (Panthera pardus) gesignaleerd zou zijn. Dat we hier niet de enigen zijn die een wilddrive maken op een olifant blijkt al snel want binnen zeer korte tijd komen uit alle hoeken olifanten aanstormen. Het duurt vervolgens ook niet lang voordat de luipaard opnieuw gesignaleerd wordt. Inmiddels zijn er al zoveel olifanten dat de luipaard min of meer ingesloten kan worden. Hij kan er niet meer ongezien vandoor gaan.

Ondertussen worden de olifanten steeds onrustiger. Ze beginnen opgewonden te trompetteren en slaan met hun slurf tegen de grond. Vlak hierna schiet de luipaard voor de voeten van onze olifant ervandoor. De bestuurder van onze olifant zet hierna de achtervolging in wat ook alle andere bestuurders doen. Zo nu en dan verdwijnt de luipaard uit beeld om er vervolgens weer vandoor te gaan. Ik krijg de indruk dat onze olifant de luipaard probeert te pakken want telkens als de luipaard ervandoor schiet zet de olifant de achtervolging in waarbij hij de luipaard probeert weg te slaan met zijn slurf. Het kat en muisspel duurt een kleine vijf minuten en vormt één van de hoogtepunten van onze reis.

De olifant loopt weer in de richting van de Rapati River en loopt door het water naar de andere kant van de rivier. Na tien minuten wordt er een Indische neushoorn (Rhinoceros unicornis) gesignaleerd. Hij loopt rustig door het bos en lijkt zich niet aan ons te storen. We volgen de neushoorn in de richting van een grasvlakte. Hier lopen nog twee neushoorns. Het gaat om een moeder met een jong. Het jong heeft nog geen hoorn.

Even later zien we op de grasvlakte nog een neushoorn rondlopen. Waarschijnlijk gaat het hier om de neushoorn die we net in het bos zagen. Het is jammer dat deze wilddrive bijna afgelopen is. Vlak voordat we het park verlaten komen we nog een groep axisherten (Cervus axis) tegen. Onze gids waar we gister een wandeling en een fietstocht meegemaakt hebben is erg enthousiast als hij de foto's ziet. Het komt volgens hem bijna nooit voor dat er een luipaard gespot wordt.

Dag 24 - maandag 26 november 2007 (Sauraha - Pokhara)
nepal.2007/chitwan.np.18.small.jpg
Olifantenwasplaats
nepal.2007/chitwan.np.27.small.jpg
Luipaard
nepal.2007/chitwan.np.28.small.jpg
Indische neushoorn
nepal.2007/chitwan.np.29.small.jpg
Indische neushoorn
nepal.2007/chitwan.np.30.small.jpg
Indische neushoorns
nepal.2007/chitwan.np.31.small.jpg
Indische neushoorns