Jemen

Huidige tijd in Sana'a:

Nederlands

Dag 6 - zaterdag 28 april 2007 (Seiyun - Sif)

Na het ontbijt zijn we eerst weer naar het centrum van Seiyun gereden. Het museum is vandaag wel geopend. Er zijn veel archeologische vondsten te zien. Vooral de vele steentijdvondsten vallen op. Ook is er een presentatie van foto's uit ± 1930 die onder andere afkomstig zijn van het tropenmuseum in Amsterdam. Het personeel van het museum zit nog te ontbijten en als ze ons zien wordt ons direct thee aangeboden. Ook krijgen we wat van het ontbijt aangeboden. Aangezien we in het hotel al ontbeten hebben slaan we dit af. Nadat we bedankt hebben voor de thee kijk ik nog even op de souq. Bij het theehuis koop ik nog een fles limoensap voor onderweg.

Het einddoel van vandaag is Sif. Sif ligt ongeveer op 120 kilometer afstand van Seiyun. Onderweg zien we veel vrouwen in een nikaab met een hoge hoed. De handen van deze vrouwen zijn bedekt met handschoenen. Ze bewerken hier het land en ze hoeden kuddes met schapen en geiten. Als één van de vrouwen ziet dat ik een foto van haar maak gooit ze een steen naar de auto.

Onderweg worden we bij een dorpje uitgenodigd om een mausoleum van binnen te bekijken. We slaan dit aanbod niet af en lopen met de man mee. In het mausoleum staan een aantal gebouwtjes over de graven heen. Zoals gebruikelijk zijn de graven eenvoudig en heb je bij het hoofd en het voeteneind een steen liggen.

We rijden weer verder en zien onderweg veel tafelbergen. Groene stroken markeren de plekken waar water langs stroomt in de natte periodes. Ook zien we een boom waar een aantal dode geiten in hangen. Deze zijn vermoedelijk tijdens een natte periode verdronken. We zien een stel kamelen een boom kaal eten en maken een tussenstop in een dorpje. Hier staat een huis met een aparte gevel. In tegenstelling tot andere plaatsen zijn enkele kinderen hier vervelend.

Aan het eind van de middag komen we aan in Sif. Hier slapen we vanavond op het dak van een funduq. In de avond koelt het wat af maar echt koud is het niet. Omdat het hier echt donker is heb je hier een goed gezicht op de sterren. De sterrenhemel is geweldig helder.

Dag 7 - zondag 29 april 2007 (Sif - Al Mukalla)

We gaan 's morgens eerst een tocht door een canyon maken. In de canyon zijn veel palmbomen en planten te zien. Bij een plaatsje onderweg zou vandaag een markt moeten zijn. Helaas is dit vandaag niet het geval, dus we lopen hier een stukje en rijden dan weer verder. We komen onderweg ook langs het huis van de rijkste man van Jemen. In dezelfde vallei, hier vlakbij, woont ook de oom van Osama bin Laden.

Als we naar boven rijden komen we op een uitzichtspunt over deze vallei. Je hebt hier een mooi overzicht over de palmbossen, de qatveldjes en de huizen. De vallei kronkelt als een rivier door de canyon. Bij het uitzichtspunt staat ook een jonge kameel in een kooi. Andere kamelen zitten hier vast aan een ketting.

We rijden weer verder. Ondertussen begint het weer erg warm te worden. Het wordt ondertussen weer tijd voor de lunch. Erg gevarieerd is het eten hier niet. De lunch bestaat meestal uit een bak gekruide rijst (met onder andere saffraan, kruidnagel en kaneel) met een stuk vlees (meestal geit of kip en soms kameel). Bij het eten zit meestal ook een pannenkoekachtig brood.

Dag 7 - zondag 29 april 2007 (Sif - Al Mukalla, vervolg)
yemen.2007/breakfast.in.museum.small.jpg
Ontbijt in het museum
yemen.2007/woman.with.head.small.jpg
"Vrouw in nikaab met hoed
yemen.2007/tomb.1.small.jpg
Mausoleum
yemen.2007/tomb.2.small.jpg
Islamitisch graf
yemen.2007/tomb.4.small.jpg
Islamitisch graf van binnen
yemen.2007/house.small.jpg
Huis met aparte gevel