Jemen

Huidige tijd in Sana'a:

Nederlands

Dag 4 - donderdag 26 april 2007 (Marib - Seiyun, vervolg)

We rijden verder de woestijn in en achter een zandduin zit de rest van de groep te wachten. Hierna rijden we verder tot we bij een bedoe´enenkamp aankomen. Tijdens onze rit door de woestijn worden we namelijk begeleid door een bedoe´enenjongen. Hij krijgt in dit kamp echter onenigheid met een bedoe´enenman. Mohamed, ÚÚn van onze chauffeurs, probeert deze ruzie te temperen maar dit lukt hem helaas niet. Om verdere escalatie te verkomen rijden we verder.

Als we op het grensgebied met een andere bedoe´enenstam komen gaan we ontbijten. Het ontbijt is door de chauffeurs geregeld zodat ze op deze manier nog wat bijverdienen. Na het ontbijt kunnen we met een AK47 op een blikje schieten. Eerst maar eens proberen; de terugslag valt mee dus nu maar eens gericht op het blikje schieten. Bijna raak! Hierna doe ik nog een poging en het derde schot op het blikje is raak.

We vervolgen de rit door de woestijn. De woestijn begint hier wat te veranderen, in het zand groeien namelijk grassprieten. Niet lang hierna zien we de eerste wilde kamelen. De woestijn wordt hier zelfs wat groen door de vele grassprieten die hier groeien. Een tijdje later komen we bij een ander bedoe´enenkamp. Deze bedoe´enenstam staat op het punt te vertrekken. We krijgen hier thee aangeboden. Uiteraard is deze thee mierzoet maar dat is in deze gebieden niet zo erg. Door de bedoe´enen worden prehistorische artefacten, die in de woestijn gevonden zijn, te koop aangeboden.

Even buiten het kamp ligt een kameel dood te gaan. Het beest weigert op te staan. Door een aantal groepsgenoten wordt een poging ondernomen om de kameel overeind te helpen. Deze poging mislukt. Het is een indrukwekkend gezicht als een aantal kamelen langs de tenten naar de kameel loopt die ligt dood te gaan. Ze staan even bij deze kameel om afscheid te nemen en lopen even later weer weg. Het is duidelijk dat deze kameel vanavond op de barbecue ligt!

We gaan weer verder de woestijn in en passeren een grote kudde kamelen. Het gras verdwijnt ook zo langzamerhand weer en na een paar uur zitten we weer in een echte zandwoestijn. In dit gedeelte van de woestijn is nu ook een tafelgebergte te zien. Ook stikt het hier van de luchtspiegelingen, een interessant fenomeen! Al met al is het een geweldige rit die zeker een hoogtepunt genoemd mag worden. We komen weer aan bij een weg en het is tijd om te lunchen.

Het zit Amin vandaag niet mee, vanmorgen zaten we vast in de woestijn en nu heeft hij een lekke band! Hij verwisseld de lekke band met het reservewiel zodat hij de lekke band vanavond kan laten maken. Nadat iedereen gegeten heeft rijden we weer verder. Het tafelgebergte ziet er onderweg geweldig uit. Er groeien hier ook wat bomen en planten.

Even voor een checkpoint blokkeert een kameel met jong de weg. Het jong zit bij de moeder midden op de weg melk te drinken. We wachten even tot de kameel weggaat en rijden weer verder. We passeren weer diverse checkpoints. Bij elke checkpoint worden alle personen geteld. Er wordt hier goed op ons gepast!

Na een lange rit zien we voor het eerst Shibam. Shibam staat wel bekend als het Manhattan van de woestijn.We staan even stil bij deze hoogbouw en rijden dan weer verder. Op een later moment komen we hier weer terug. We rijden nu nog een kleine 20 kilometer verder naar ons hotel in Seiyun. Dit hotel heeft een zwembad en er is alcoholvrij bier! Uiteraard lig ik hier snel in het zwembad. We hebben vandaag zeker zeven uur gereden en hierbij ongeveer 947 kilometer afgelegd!. In de tuin van het hotel zijn mooie vogels te zien. Als het schemerig begint te worden vliegt er een zwerm grote vleermuizen voorbij. Een geweldig gezicht!

Dag 5 - vrijdag 27 april 2007 (Seiyun - Tarim - Shibam)
yemen.2007/tankstation.small.jpg
Tankstation in de woestijn
yemen.2007/ride.in.dessert.small.jpg
Rit in de woestijn
yemen.2007/camels.in.dessert.small.jpg
Kamelen in de woestijn
yemen.2007/flat.tier.small.jpg
Lekke band
yemen.2007/camels.on.road.small.jpg
Kamelen op de weg