Jemen

Huidige tijd in Sana'a:

Nederlands

Dag 14 - zondag 6 mei 2007 (Menakha - Al Mahwit)

Om negen uur vertrekken we naar Al Mahwit, een rit van ongeveer 59 kilometer. Het eerste stuk gaat via allerlei s-bochten weer naar beneden. Ondertussen wordt het steeds warmer. We verlaten de weg om via een wadi verder te gaan. Een stel Afrikaanse jongetjes zit hier muziek te maken op oude blikken. De rit door de wadi is een stuk leuker dan over de asfaltweg. Ook is het hier wat koeler vanwege de begroeting. De lunch voor onderweg is door de chauffeurs geregeld: Tonijn, brood en bananen.

Na de lunch gaan we weer verder. Ook hier groeien weer veel cactussen. Van Mohammed krijgen we de vrucht van een cactus te drinken. Best lekker. De vrucht geeft echter wel een erg paarsrode kleur af. Ondertussen mogen we niet verder en moeten we wachten op een explosie. Door deze explosie kunnen we nu niet verder omdat de weg met puin bedekt is. Het duurt zeker een dag voordat het puin allemaal opgeruimd is. Dit is echter geen probleem voor de Jemenieten. Met behulp van een shovel leggen ze binnen no-time een nieuwe weg voor ons aan. Alle begroeting en grote stenen worden hierbij aan de kant geschoven zodat wij verder kunnen.

Als we in Al Mahwit aankomen bekijken we de souq. De kinderen willen hier allemaal op de foto en zijn daarbij zeer opdringerig. Als mensen hier op de foto gaan, dan gaan ze daar als een militair voor poseren. We lopen nog wat door de straten en kijken nog even bij een snoepwinkel.

Dag 15 - maandag 7 mei 2007 (Al Mahwit - Shibam - Kaukabam)

Om half acht vertrekken we weer. Eerst gaan we ontbijten op de souq. Het is maar goed dat Mohammed de co÷rdinatie weer in handen neemt. Als er onverwacht een grote groep mensen naar binnenkomt, is de organisatie meestal erg chaotisch. Grote groepen mensen zijn ze hier niet gewend.

Er is zojuist een koe geslacht. Dit is te zien aan de koeienkop die aan de gevel hangt. De slager is nog druk bezig om de koe in kleine stukjes te hakken. We vertrekken weer en rijden naar een uitzichtspunt even buiten Al Mahwit. Je hebt hier weer een geweldig uitzicht over de terrassen.

Het volgende doel van de reis is het 55 kilometer verderop liggende Shibam. Hier krijgen we een lunch met typisch Jemitische gerechten. Erg lekker. Dit is overigens niet het Shibam waar we eerder zijn geweest. In Jemen zijn namelijk twee plaatsen met de naam Shibam.

Na de lunch worden we met de auto een stukje weggebracht. Als we willen kunnen we namelijk van Shibam naar Kaukabam lopen. Alhoewel het een heel stuk klimmen is valt deze wandeling erg mee. Onderweg heb je geweldige uitzichtspunten. Als we bij de toegangspoort van Kaukabam zijn aangekomen is het de vraag van waar onze funduq is. Er staan echter een aantal bordjes waarop hotel staat en deze besluiten we te volgen. Alhoewel deze bordjes niet van onze funduq zijn weten we op deze manier toch vrij snel onze funduq te vinden.

We drinken even wat thee in de funduq en bestellen alcoholvrij bier voor vanavond. Als we even later weer naar de toegangspoort lopen is het een mooi gezicht om te zien hoe een kudde schapen naar binnen wordt gebracht. Ook wordt er hier weer gevoetbald. Als we even mee doen worden de voetballers nog fanatieker. Het begint weer donker te worden en als we weer naar de funduq lopen vallen er zowaar grote hagelstenen naar beneden. Dit verwacht je hier niet zo snel! De rest van de middag blijft het helaas nat. Gelukkig heb je bij de funduq een aantal antiekwinkeltjes waar je rond kunt kijken.

yemen.2007/al.mahwit.1.small.jpg
Vers geslachte koe
yemen.2007/al.mahwit.3.small.jpg
Uitzicht bij Al Mahwit
yemen.2007/shibam.kaukabam.1.small.jpg
Onderweg van Shibam naar Kaukabam
yemen.2007/al.mahwit.2.small.jpg
Vers geslachte koe
yemen.2007/kaukabam.1.small.jpg
Toegangspoort in Kaukabam
yemen.2007/kaukabam.2.small.jpg
Toegangspoort in Kaukabam