Jemen

Huidige tijd in Sana'a:

Nederlands

Dag 9 - dinsdag 1 mei 2007 (Ataq - Aden, vervolg)

Ondertussen is het weer tijd om te lunchen. Omdat de mensen in dit gebied wat agressief zijn, en omdat ze soms met stenen gooien, krijgen wij de lunch in een speciaal gebouw. Als we na de lunch weer verder gaan rijd er geen militair meer mee. Vanaf hier moet het weer veilig zijn.

Onderweg rijden we langs een vulkaan. Het terrein ligt hier vol met vulkanisch gesteente en de vulkaan is aan zijn typische kegelvorm te herkennen. We stoppen hier even maar mogen de weg niet verlaten. Er kunnen in dit gebied namelijk nog landmijnen uit de tijd van de burgeroorlog liggen.

We rijden snel door naar Aden. Hier komen we rond drie uur aan. Hier heb ik eerst wat door de stad gelopen. Op straat wordt veel gevoetbald. Ook wordt er op straat veel gebiljart. In Aden heb je nog een aantal waterreservoirs uit de eerste eeuw. In totaal gaat het hier om 18 zogenaamde cisternen. Als ik het terrein oploop vallen de vele bloeiende planten op. Volgens een informatiebord uit 1899 zijn de watertanks in 1854 ontdekt door Sir Lambert Playfair. De reservoirs waren toen totaal bedekt met afval en puin uit de omringende bergen. Het complex is toen opgegraven en gerestaureerd door de Britse regering. De capaciteit van de tanks bestaat volgens het informatiebord uit twintig miljoen keizerlijke gallons. In de meeste tanks zit op dit moment geen water. Ik ga ervanuit dat de tanks gedurende de regentijd wel gevuld zijn.

Hierna lopen we naar de Stille toren. Als je naar boven loopt valt het op dat Aden in een vulkaankrater ligt. De stille toren ligt op een voormalige Zoroastristische begraafplaats. Het Zoroastrisme is een godsdienst uit de Perzische tijd. In de zevende eeuw wordt deze godsdienst verovert door de Islam en wijken volgelingen van deze godsdienst uit naar India. Tegenwoordig is het Zoroastrisme nog steeds een religie in het huidige Iran, India en Azerbeidzjan. De Stille toren lijkt op een bunker maar is dit niet. Aanhangers van het Zoroastrisme geloofden namelijk in open lucht begravingen. Hierbij werd het lichaam van de dode in de Stille toren gelegd waarna het door roofvogels opgegeten werd.

Omdat de Stille toren boven de stad ligt heb je hier een mooi uitzicht over Aden. Als we weer naar beneden lopen is het al weer donker. Op de terugweg naar het hotel kopen we bij een supermarkt nog even wat spullen voor morgen. Bij een restaurant vlak bij het hotel eten we nog even wat. De curry is hier goed.

Dag 10 - woensdag 2 mei 2007 (Aden - Taz)
yemen.2007/sandtwister.small.jpg
Zandhoos
yemen.2007/vulcano.small.jpg
Vulkaan
yemen.2007/aden.1.small.jpg
Aden, biljarten op straat
yemen.2007/aden.3.small.jpg
Aden, cisternen
yemen.2007/aden.4.small.jpg
Uitzicht over Aden bij de Stille toren