Jemen

Huidige tijd in Sana'a:

Nederlands

Dag 5 - vrijdag 27 april 2007 (Seiyun - Tarim - Shibam)

's Morgens rijden we eerst naar het centrum van Seiyun. We worden hier bij de locale markt afgezet. Je ziet hier regelmatig dat auto's helemaal volgestopt worden met meloenen of geiten. Vanaf de markt is het een klein stukje naar het sultanspaleis. In dit paleis is een museum gevestigd maar aangezien die vandaag niet open is krijgen we morgen de gelegenheid om deze te bezoeken. Bij een theehuis voor het museum zit een man bonen te sorteren en te zeven. Ik loop hier de souq op en zie dat hier voornamelijk huishoudelijke artikelen verkocht worden. Een man, die oude spullen verkoopt, wil graag dat ik een foto van zijn winkel maak. Bij het theehuis koop ik een fles met vers limoensap voor onderweg.

We rijden nu naar Tarim, een plaats die ongeveer 25 kilometer verderop ligt. Onderweg rijden we langs een heilige plaats in de buurt van Al Marabid. Dit complex is ommuurd en een bord geeft aan dat alleen moslims hier welkom zijn. De chauffeurs rijden nu snel door naar Tarim. Hier worden we afgezet. In Tarim is de architectuur afwijkend met wat we eerder gezien hebben. Het is een mengeling tussen Islamitische en wat Indiase invloeden. Dat deze invloeden hier voorkomen is verklaarbaar want een aantal inwoners hebben een periode in Oost-AziŽ gewerkt. Toen deze inwoners weer terug kwamen uit India hebben ze deze grote huizen hier laten bouwen.

Het Ishshah palace is geopend voor publiek. Dit zandstenen gebouw wordt momenteel nog gerestaureerd. Vergeleken met buiten is het binnen lekker koel. Als we weer naar buiten lopen is het inmiddels weer erg warm. We lopen naar de hoogste minaret van Jemen. Deze minaret is 53 meter hoog en hoort bij een moskee die in 1915 gebouwd is.

We worden hier weer opgepikt en rijden snel verder. De chauffeurs hebben haast want ze willen niet te laat zijn voor het vrijdaggebed. We worden vlak bij de moskee afgezet. Ik loop hier even rond en ga bij de moskee zitten. Alle winkels gaan nu dicht voor het vrijdaggebed. Voor de moskee worden nog wat tapijten uitgerond en al snel zitten er rondom de moskee tientallen mensen te wachten op het moment dat vrijdaggebed begint.

Na het gebed worden we weer opgepikt door de chauffeurs en rijden we terug naar Seiyun. Hier duik ik nog even snel het zwembad in en na een klein uur rijden we naar het 20 kilometer verderop gelegen Shibam. Deze plaats staat sinds 1984 op de werelderfgoedlijst van Unesco. Vanwege de kenmerkende hoogbouw heeft deze stad als bijnaam het "Manhattan van de woestijn" gekregen. Shibam is ongeveer 2.000 jaar oud en in de stad staan ongeveer 500 zandstenen gebouwen die 5 tot 9 verdiepingen hoog zijn. De meeste gebouwen dateren uit de zestiende eeuw. Door het homogene karakter van de gebouwen herken je de huizen die herbouwd zijn niet. Dit is niet belangrijk als je beseft dat deze plaats de oudste hoogbouw ter wereld heeft. Als je door de nauwe straten van deze stad loopt kom je veel vee tegen. Het gaat hierbij vooral om veel geiten en soms een ezel.

Dag 6 - zaterdag 28 april 2007 (Seiyun - Sif))
yemen.2007/palace.sayun.small.jpg
Paleis in Seiyun
yemen.2007/tarim.small.jpg
Tarim
yemen.2007/tarim.mosk.small.jpg
Hoogste minaret van Jemen
yemen.2007/shibam.small.jpg
Shibam
yemen.2007/shibam.street.small.jpg
Straat in Shibam