India

Huidige tijd in Bikaner:

Nederlands

Dag 5 - woensdag 7 november 2007 (Bikaner - Deshnoke, vervolg)

Nadat we gegeten hebben rijden we nog met een aantal riksja's door de stad. Ook in Bikaner staan veel haveli's. In tegenstelling tot de haveli's die we eerder gezien hebben, hebben de haveli's in Bikaner meerdere verdiepingen. Je hebt hierdoor meer de indruk dat je in een stad bent. Veel haveli's hebben stenen ornamenten en zijn rood van kleur. Ook de afwerking van de gebouwen is verfijnder dan we tot nu toe gezien hebben.

Bij één van de haveli's zien we een oude auto staan. Het blijkt een exclusief hotel te zijn waar we een rondleiding krijgen. Nadat we het hotel verlaten hebben lopen we naar de bazaar. We worden hier gewaarschuwd voor zakkenrollers. Op de bazaar is van alles te koop. Van allerlei soorten groenten en fruit tot kruiden en huishoudelijke artikelen.

We komen op de markt een man met een lange krulsnor tegen. Om te demonstreren hoe lang zijn snor is rolt de man deze helemaal uit. In Rajasthan ben je pas een echte man als je net als de maharadja's een grote krulsnor hebt.

Aan het eind van de straat staat een tempel. Het is een zogenaamde Jaïn-tempel. Aanhangers van het Jaïnisme zijn vegetarisch. Om te voorkomen dat ze geen insecten binnen krijgen dragen ze soms een doek voor de mond. Sommige mensen in dit geloof gaan zelfs zover dat ze ook geen plantenwortels eten want dan zou je de plant in zijn groei kunnen belemmeren.

Het is een mooie tempel uit de vijftiende eeuw waar we ook nog wat uitleg krijgen. Het meest indrukwekkend is het plafond van de koepel als je de tempel binnenstapt. Deze is met veel ornamenten bewerkt. Aangezien er geen baksteen gebruikt is voor deze tempel zijn alle ornamenten gekerfd in de steen. We lopen door de tempel heen en mogen ook nog naar boven lopen. Er staan veel beelden in de tempel. Het is binnen erg benauwd maar gelukkig is het bovenin de tempel is het wat koeler. Je hebt hier een mooi uitzicht over Bikaner.

We lopen weer naar buiten en lopen naar een winkeltje vlak bij de tempel. Hier kopen we een aantal flessen water voor morgen. Morgen gaan we namelijk naar de Tharwoestijn en dan is het belangrijk dat je voldoende water bij je hebt.

We stappen weer in de riksja en rijden terug naar het hotel. Hier duik ik het zwembad nog even in. Het water is onverwacht koud. Je zou verwachten dat het water van het zwembad, dat aan de rand van de woestijn ligt, gedurende de dag wel opgewarmd zou worden. Dit blijkt echter niet het geval te zijn dus ik blijf niet zo lang in het zwembad.

Dag 6 - donderdag 8 november 2007 (Bikaner, Tharwoestijn)
india.2007/rajasthan.bikaner.3.small.jpg
Bikaner, Junagahr Fort
india.2007/rajasthan.bikaner.4.small.jpg
Bikaner, venster van haveli
india.2007/rajasthan.bikaner.6.small.jpg
Bikaner, man met krulsnor
india.2007/rajasthan.bikaner.7.small.jpg
Bikaner, Jain-tempel