India

Huidige tijd in Ranakpur:

Nederlands

Dag 9 - zondag 11 november 2007 (Jaisalmer - Jodhpur, vervolg)

We lopen via de poorten weer naar buiten waar onze motorriksja nog staat te wachten. Even later rijden naar het even verderop gelegen Jaswant Thada, een mausoleum. Bij de Jaswant Thada worden de heersers van Jodhpur gecremeerd. Het is een mooi gebouw van wit marmer dat in 1899 in opdracht van Sardar Singh gebouwd is. Uiteraard moet je de schoenen weer uit doen voordat je via de marmeren treden omhoog mag lopen. In het mausoleum is het lekker koel en zijn de portretten van de diverse heersers van Jodhpur te zien. Rondom het mausoleum zijn veel duiven te zien. Verder ligt er een mooie tuin bij het mausoleum.

's Avonds hebben we bij On the rocks gegeten. Dit Flintstoneachtige restaurant trekt voornamelijk trendy Indiërs uit de hogere klasse. Als je het Indische eten beu bent, dan heb je bij dit restaurant een uitgebreide keuze uit Chinese gerechten.

Dag 10 - maandag 12 november 2007 (Jodhpur - Ranakpur - Udaipur)

We vertrekken weer vroeg want we hebben een lange rit voor de boeg. We rijden vandaag naar het 266 kilometer verderop gelegen Udaipur.

Aan het begin van de middag komen we aan in Ranakpur. In Ranakpur staat de Chaumukha tempel, één van de grootste en belangrijkste Jaïn-tempels van India. Deze marmeren tempel heeft 1.444 bewerkte zuilen waarvan niet één hetzelfde is. Over de precieze datering van deze tempel bestaat geen duidelijkheid, waarschijnlijk ligt deze tussen het einde van de veertiende en het midden van de vijftiende eeuw.

Omdat het Jaïnisme verder gaat dan het vegetarisme (er worden geen plantenwortels door aanhangers van het Jaïnisme gegeten omdat hiermee de groei van de plant belemmert wordt) moet je er rekening mee houden dat je geen leren riem of schoenen aan mag hebben. Ook leren bandjes aan je rugzak zijn in deze tempel uit den boze. Zodra je ook maar iets van leer bij je hebt kom je de Chaumukha tempel niet in.

Je kan bij de tempel eten dus we gaan hier eerst iets eten. Alles wordt uiteraard van plantaardige producten gemaakt en vlees is hier niet te vinden. De keuken bij de tempel is bijna een grote fabriek. Er worden grote hoeveelheden voedsel klaar gemaakt die in een hoog tempo geserveerd worden.

Nadat we gegeten hebben lopen we naar de tempel. Voor de tempel staat een bewaker die steeds kleine groepjes mensen binnenlaat. Van binnen is de tempel indrukwekkend. Door het vele marmer en het vele beeldsnijwerk heeft de tempel vanbinnen een aparte sfeer. Alle pilaren zijn bewerkt en je ziet zo nu en dan beelden van olifanten. De bouw van deze tempel moet een heel werk geweest te zijn.

Rondom de tempel zijn veel bloeiende bomen en planten te zien. In een boom zit een aantal langoerapen (Presbytis entellus). Het zijn opvallende apen met een zwart gezicht en zwarte oren, handen en voeten. Sommige apen vertonen agressief gedrag maar de meesten zitten rustig op hun plek. Op een rooster ligt zelfs een aap die gevlooid wordt door een andere aap.

We vertrekken weer en moeten nog ongeveer zestig kilometer afleggen voordat we in Udaipur zijn. Aan het eind van de middag komen we hier aan. Het hotel wordt momenteel verbouwd. Ik krijg een kamer in de oude vleugel. Het heeft hier geen zin om de deur van je hotelkamer op slot te doen want als je aan de deur rammelt heb je deze zo weer open.

Het is inmiddels al donker geworden. We gaan vanavond eten bij Ambrai Restaurant. Bij dit restaurant heb je een mooi uitzicht op Lake Palace. Dit paleis is vooral bekend geworden omdat hier in 1982 opnames voor de James Bond film Octopussy gemaakt zijn.

Dag 11 - dinsdag 13 november 2007 (Udaipur)
india.2007/rajasthan.ranakpur.1.small.jpg
Chaumukha tempel
india.2007/rajasthan.ranakpur.2.small.jpg
Chaumukha tempel
india.2007/rajasthan.ranakpur.3.small.jpg
Chaumukha tempel
india.2007/rajasthan.ranakpur.4.small.jpg
Langoerapen bij Chaumukha tempel
india.2007/rajasthan.ranakpur.5.small.jpg
Langoerapen bij Chaumukha tempel