India

Huidige tijd in Bikaner:

Nederlands

Dag 6 - donderdag 8 november 2007 (Bikaner, Tharwoestijn)

We gaan vandaag op een aantal kamelen de Tharwoestijn bekijken. Deze woestijn is één van de grootste woestijnen ter wereld. Het grootste gedeelte ligt in Rajasthan en andere gedeelten liggen in de deelstaten Haryana, Gujarat en Punjab. In Pakistan ligt ook een gedeelte van deze woestijn. Om negen uur rijden we vanaf ons hotel in Bikaner naar het startpunt van onze kamelentocht. Het is een korte rit dus we kunnen snel de woestijn in.

We starten de tocht met het uitzoeken van een geschikte kameel. Deze is vrij snel gevonden, en als bonus krijg ik er ook nog een jonge kameel bij. Anders dan bij een paard ligt een kameel nog op de grond als je erop gaat zitten. Als hij vervolgens gaat staan moet je uitkijken dat je niet voorover valt omdat de kameel eerst op zijn achterpoten, en pas dan op zijn voorpoten gaat staan.

Het kameel is het "schip van de woestijn" en wordt daarom al eeuwenlang als lastdier in woestijnachtige gebieden gebruikt. Het dier kan wekenlang zonder drinken en heeft één of twee bulten op de rug. In deze bulten worden vetreserves opgeslagen die aangesproken worden in perioden dat er weinig voedsel is. Als de bult slap hangt zijn de vetreserves meestal al aangesproken.

Als we een stukje door de woestijn gelopen hebben zie ik in een glimp een woestijnvos. Er groeien in dit gedeelte van de woestijn veel planten maar voor het grootste gedeelte bestaat de woestijn toch uit zand. Onderweg komen we een grote kudde geiten en schapen tegen. Eerst bestaat deze kudde voornamelijk uit zwarte geiten en later uit witte schapen. De witte schapen hebben een soort bult die met een bruine kleurstof beschilderd lijkt te zijn.

We rijden verder en zien onderweg nog een aantal herten. Tijdens een aantal korte pauzes zijn er gekoelde flesjes cola verkrijgbaar. Het water wat we gister ingeslagen hebben is inmiddels al een beetje warm geworden en om deze reden, en omdat het vrij heet is, zijn deze gekoelde flesjes meer dan welkom.

Als we later weer een tijdje gereden hebben zien we in de lucht zwarte en witte vogels zweven. Even later zien we in de woestijn een kadaver liggen. Rondom het kadaver zijn de vogels druk bezig om het kadaver op te eten. Het zijn gieren en het is een indrukwekkend om ze zo in het wild tegen te komen.

Onderweg passeren we een dorpje. We houden hier een korte pauze en kunnen daardoor een korte wandeling door het dorpje maken. Een aantal mannen in het dorp is bezig met het scheren van een kudde schapen. De schapen worden met behulp van een schaar kaalgeknipt. Het is duidelijk een routineklus voor deze mannen want een schaap is snel kaalgeknipt.

Hierna moeten we nog een klein stukje rijden voordat we bij de plek aankomen waar we zullen overnachten. Hier staan een aantal tenten voor ons klaar. De catering is uitstekend verzorgt en er zijn hier ook grote koude flessen bier. Als het donker is wordt er een groot vuur aangestoken. Het koelt snel af dus het vuur is geen overbodige luxe. Met Erik probeer ik nog een aantal slangen te zoeken. Dit doen we met behulp van een zaklantaarn in de donkere woestijn. Veel meer dan een slangenspoor levert dit niet op. De sterrenhemel is hier echter fantastisch.

Dag 7 - vrijdag 9 november 2007 (Bikaner - Jaisalmer)
india.2007/rajasthan.thar.dessert.1.small.jpg
Tharwoestijn, kamelen
india.2007/rajasthan.thar.dessert.2.small.jpg
Tharwoestijn, schapen
india.2007/rajasthan.thar.dessert.3.small.jpg
Tharwoestijn, schapen
india.2007/rajasthan.thar.dessert.4.small.jpg
Tharwoestijn, kameel met jong
india.2007/rajasthan.thar.dessert.5.small.jpg
Tharwoestijn, kamelen