India

Huidige tijd in Bikaner:

Nederlands

Dag 5 - woensdag 7 november 2007 (Bikaner - Deshnoke)

Na het ontbijt rijden we naar het 30 kilometer verderop gelegen Deshnoke. In Deshnoke staat de Karni Mata tempel. Deze hindoeïstische tempel uit de vijftiende eeuw is gewed aan Karni Mata, de reïncarnatie van de hindoe god Durga.

Karni Mata was een vrouw die in de veertiende eeuw leefde. Het verhaal gaat dat zij de god van de dood, Yama, zou hebben verzocht om het leven van een dode jongen weer op te wekken. Toen Yama dit weigerde reïncarneerde Karni Mata de jongen als rat en heeft ze gezegd dat alle familieleden van deze jongen nooit zouden sterven en zouden reïncarneren als ratten. De duizenden ratten in de tempel worden daarom ook als heilige dieren beschouwd, waar goed op gepast moet worden. Zo is het plein van de tempel afgeschermd met netten zodat de ratten niet ten prooi kunnen vallen aan roofvogels.

Voordat je naar binnen loopt moet je eerst je schoenen uit doen. Het aantal ratten dat hier rondloopt valt mij nog wel mee. Het zijn er weliswaar enige honderden maar ze lopen niet continu over je voeten heen. Het brengt geluk als er een rat over je voeten heen loopt en als je een rat doodtrapt brengt dit ongeluk. De ratten zie je vooral op plekken waar grote schalen met melk staan. Hier zie je grote groepen bruine ratten die op de melk en op zoetigheden afkomen. Deze zoetigheden, die door een priester gezegend zijn, worden meegebracht door hindoes die de tempel bezoeken. Ze worden in de buurt van de tempel verkocht.

Een slok melk, uit één van de schalen waar de ratten uit drinken, zou geneeskrachtige krachten bevatten. Tijdens een pestepidemie zijn er namelijk mensen genezen van de builenpest nadat ze van deze melk gedronken hadden. De ratten uit de Karni Mata tempel zouden de pest, in tegenstelling tot andere ratten, dan ook niet verspreiden.

In de tempel loopt ook een witte rat rond (ik sluit niet uit dat het meer dan één is). Het brengt geluk als je deze rat ziet en blijkbaar heb ik geluk want ik zie de witte rat in een nis zitten. De tempel is een bizarre plek die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Nadat we de tempel bekeken hebben rijden we terug naar Bikaner.

In Bikaner bezoeken we eerst een lokale schilder. Hij maakt onder andere schilderijtjes van bomen, olifanten, kamelen en landschappen. We krijgen van hem een rondleiding door zijn atelier en krijgen hierbij wat achtergronden van zijn schilderijen te horen.

Na een kop thee rijden we door naar Junagahr Fort. We kopen hier een kaartje en krijgen een rondleiding door het fort. Junagahr Fort werd gebouwd tussen 1587 en 1594 in opdracht van Raja Rai Singh, het is één van de forten in Rajasthan die niet op een bergtop gebouwd is. Doordat het fort hoge muren, zevenendertig bastions en twee ingangen heeft is het nooit in handen gekomen van een vijandige partij.

Het fort herbergt verder zevenendertig paleizen en een aantal tempels. Hierdoor is het een gebouw met heterogene architectonische kenmerken geworden. Elke vleugel in het gebouw ziet er anders uit. Bijzonder is dat het fort nog zo ingericht is als in de tijd van de maharadja's. Je krijgt hierdoor een indruk van hoe het leven van een maharadja er destijds uit zag.

We verlaten het fort om aan de overkant van de straat te gaan lunchen. In het restaurant heb je een mooi uitzicht over het fort. Voordat we onze lunch krijgen zijn we ruim een uur verder. Dit is iets wat je van tevoren moet incalculeren. Als je ergens met een kleine groep mensen gaat eten duurt het enige tijd voordat het restaurant de bediening goed georganiseerd heeft.

Dag 5 - woensdag 7 november 2007 (Bikaner - Deshnoke, vervolg)
india.2007/rajasthan.deshnoke.1.small.jpg
Ratten bij bak melk
india.2007/rajasthan.deshnoke.2.small.jpg
Ratten bij bak melk
india.2007/rajasthan.deshnoke.3.small.jpg
Bezoekers van de Karni Mata tempel
india.2007/rajasthan.bikaner.1.small.jpg
Bikaner, Junagahr Fort
india.2007/rajasthan.bikaner.2.small.jpg
Bikaner, Junagahr Fort