India

Huidige tijd in Nawalgarh:

Nederlands

Dag 4 - dinsdag 6 november 2007 (Mukundgarh - Nawalgarh - Bikaner, vervolg)

Als ik van het dakterras naar de eerste verdieping loop vallen mij de fresco's met vervoersmiddelen op. Geen fresco ziet er hetzelfde uit en zo zijn er mannen op kamelen en olifanten te zien. Verder zijn er koetsen te zien, die door kamelen en paarden getrokken worden. Het zijn allemaal kunstwerkjes op zich die gelukkig gerestaureerd worden. We verlaten de haveli en lopen naar de overkant van de straat waar een tempel staat.

Het is één van de vele hindoeïstische tempels die je in India vindt en die aan Shiva gewijd is. Het is een opvallend gebouw, dat aan de buitenkant van veel fresco's voorzien is. We blijven niet lang in de tempel en lopen met de gids naar de achterkant van dit gebouw. Hier staat een waterput. Natuurlijk is dit niet bijzonder maar als je beseft dat deze put enige tientallen meters diep is dan sta je toch wat minder stevig op je benen als je naar beneden kijkt. De gids verteld dat het waterpijl snel omlaag gaat doordat er steeds meer geïrrigeerd wordt in de woestijn. Hierdoor moet het water van steeds grotere diepte gehaald worden. Er moet dus zuinig omgegaan worden met deze natuurlijke bronnen.

We lopen verder naar een andere haveli. De restauratiewerkzaamheden in deze haveli zijn in volle gang. Net als de vorige haveli betreed je ook hier eerst het mannengedeelte als je door de poort naar binnengaat. Vervolgens kan je door naar achteren lopen waar het vrouwengedeelte is. Ook hier is weer een pleintje met een fontein en ook hier zijn weer veel fresco's. Het meest opvallende fresco vindt ik een paardentram. Je ziet dat de tram op de rails staat en dat de tram door paarden voortgetrokken wordt. Dit moet één van de eerste paardentrams van India zijn.

We lopen weer door de straten van Nawalgarh om de laatste haveli te gaan bekijken. Dit keer is het een haveli waarvan de restauratie voltooid is. Het gebouw gaat nu dienst doen als hotel en zou deze week nog voor de eerste gasten geopend moeten worden. Er moet echter nog zoveel afgewerkt worden dat ik mij afvraag of het gebouw wel op tijd klaar is. Doordat de restauratie voltooid is vind ik dat het gebouw wel wat van zijn charme verloren heeft. Misschien hebben de restaurateurs ook wel teveel hun best gedaan waardoor het allemaal te mooi is geworden. Het belangrijkste is echter dat het gebouw op deze manier voor toekomstige generaties behouden blijft.

Als we weer door de straten van Nawalgarh lopen zien we een rij mensen met gasflessen wachten. Er is hier namelijk een gebouw waar deze flessen opnieuw gevuld kunnen worden. Als we verder lopen zien we nog een aantal andere haveli's die gerestaureerd zijn. Er zitten opvallende gebouwen tussen waarvan de fresco's met olifanten op mij de grootste indruk maken. We zien hier op straat ook een bus staan die helemaal volgepropt is met mensen. Ze zitten niet alleen in de bus maar ook op het dak.

Het is inmiddels tijd geworden om te lunchen. Dit is één van de betere lunches die ik tot nu toe gekregen heb. Het is een lunch met verschillende gerechten die bereid zijn met producten die uit de eigen tuin komen. Na de lunch krijgen we een rondleiding door de eigenaresse van deze tuin. In de tuin groeien verschillende planten zoals aubergines en tomaten.

Hierna vervolgen we onze reis naar het ongeveer 200 kilometer verderop gelegen Bikaner. We rijden door een landschap van zand en bomen en zien onderweg veel geploegde akkers. Het ploegen wordt gedaan met behulp van kamelen, karbouwen en trekkers. We moeten onderweg ook nog even wachten bij een spoorwegovergang. Anders dan twee dagen geleden komt er deze keer wel een echte trein voorbij. Het is een lange rit naar Bikaner en het is al donker als we aankomen.

Dag 5 - woensdag 7 november 2007 (Bikaner - Deshnoke)
india.2007/rajasthan.nawalgarh.4.small.jpg
Nawalgarh, fresco van paardentram
india.2007/rajasthan.nawalgarh.5.small.jpg
Nawalgarh, hervullen van gasflessen
india.2007/rajasthan.nawalgarh.8.small.jpg
Nawalgarh, straatbeeld
india.2007/rajasthan.nawalgarh.6.small.jpg
Nawalgarh, fresco van olifant
india.2007/rajasthan.nawalgarh.7.small.jpg
Nawalgarh, overvolle bus