India

Huidige tijd in Delhi:

Nederlands

Dag 1 - zaterdag 3 november 2007 (Amsterdam - Londen - Delhi)

Vandaag sta ik aan het begin van mijn reis naar India en Nepal. Ik ben ruim op tijd op Schiphol om in te checken want om twintig voor elf moet het vliegtuig naar Londen vertrekken. Het vliegtuig vertrekt op tijd en met een Airbus A321 van British Airways vlieg ik naar Heathrow Airport bij Londen. De vlucht van Amsterdam naar Londen duurt een klein uur, het is een korte vlucht van ongeveer 370 kilometer. Hier moet ik op terminal 4 wachten op de vlucht naar Delhi, die om kwart over drie zal vertrekken.

Omdat ik al vrij snel op de winkels ben uitgekeken (er is onder andere een vestiging van Harrods) zoek ik een plek waar ik rustig kan wachten tot het vliegtuig vertrekt en waar ik wat eten kan. Al snel valt de keuze op Wetherspoon's Bar. Het is hier vrij druk maar gelukkig vind ik hier al snel een plekje waar ik kan zitten. Ik bestel hier "Fish 'n Chips" en uiteraard een pint of "draught beer". Ik zit hier samen met een jongen uit AustraliŽ. Hij is op weg naar Canada om te snowboarden.

Als het bijna tijd is om te vertrekken loop ik naar de gate. Hier staat al een grote groep mensen te wachten. Al vrij snel kom ik in gesprek met twee Indiase piloten die hun opleiding voor de Boeing 737 in de Verenigde Staten hebben afgerond. Ze hebben in India al een contract en gaan daar op binnenlandse trajecten vliegen.

Met een Boeing 747-400 van British Airways vliegen we naar Delhi. Tijdens de vlucht van London Heathrow Airport naar Delhi Indira Gandhi International Airport wordt een afstand van ongeveer 6.730 kilometer afgelegd. De vlucht duurt ruim acht uur en we vliegen onder andere over Turkije, Iran en Pakistan.

Dag 2 - zondag 4 november 2007 (Delhi)

Het is nog donker als we boven Pakistan vliegen. We merken ondertussen dat het vliegtuig inmiddels de eerste voorbereidingen voor de landing getroffen heeft. Als we boven Delhi vliegen krijgen we door de vele lichtjes een eerste indruk van deze metropool. Het vliegtuig keert en vliegt nog een rondje om het vliegveld voordat de landing definitief ingezet wordt. Als we onze tassen verzameld hebben en de aankomsthal hebben verlaten begint het buiten al wat licht te worden.

Met de bus rijden we in een uurtje naar ons hotel in de wijk Karol Bagh. Hier brengen we de tassen naar onze kamer en daarna kunnen we direct ontbijten. Tijdens het ontbijt kunnen we een beetje bijkomen van de vlucht.

Op het vliegveld was ik er niet aan toegekomen om geld te pinnen. Gelukkig heb ik vlakbij het hotel een bank gezien waar dit mogelijk is dus loop ik hier na het ontbijt naar toe om geld te pinnen. Hierna rijden we met een riksja naar het oude Delhi. Het is druk op straat en overal zie je riksja's en auto's door elkaar heen rijden. Even voor de grote moskee van oud Delhi, de Jama Masjid, stappen we uit. Het krioelt hier van de mensen op straat. Tussen de mensenmassa loopt een groep mensen achter een baar met daarop een in witte doeken gewikkeld lichaam van een overleden persoon.

De Jama Masjid is gebouwd tussen 1644 en 1658 in opdracht van Shah Jahan. De moskee heeft drie ingangen, vier torens (op elke hoek ťťn) en twee minaretten van veertig meter hoog. Rode zandsteen en wit marmer vormen de belangrijkste bouwmaterialen die voor dit gebouw gebruikt zijn. Zoals gebruikelijk moet je de schoenen uit doen voordat je de moskee binnengaat. Ook moeten je benen bedekt zijn.

Als je een trap van ruim dertig rode zandstenen treden beklommen hebt kan je door de toegangspoort naar binnen. Hier zie je als eerste het plein van de moskee waar zo'n 25.000 moslims kunnen bidden! Omdat het vrij warm is loop ik snel door naar het overdekte gedeelte van de moskee. Onder de ui-vormige koepel van de moskee is het lekker koel. Hier zie je diverse mensen die in gebed zijn. Ook kom je hier in contact met diverse mensen die vragen waar je vandaan komt.

Dag 2 - zondag 4 november 2007 (Delhi, vervolg)
india.2007/british.airways.small.jpg
Boeing 747-400 van British Airways op Heathrow Airport
india.2007/delhi.jama.masjid.1.small.jpg
De noordwestelijke hoektoren van de Jama Masjid
india.2007/delhi.jama.masjid.2.small.jpg
IndiŽrs op het plein van de Jama Masjid
india.2007/delhi.jama.masjid.3.small.jpg
Het gebedsgebouw van de Jama Masjid
india.2007/delhi.jama.masjid.4.small.jpg
Zicht vanuit de oostelijke toegangspoort