India

Huidige tijd in Delhi:

Nederlands

Dag 2 - zondag 4 november 2007 (Delhi, vervolg)

We stappen weer in de riksja en rijden via Ashoka Road naar een Sikh tempel. Deze tempel, de Gurdwara Bangla Sahib, heeft gouden koepels. De tempel is vrij toegankelijk maar, je moet als je aankomt, je eerst wel melden bij een kantoortje. Je krijgt hier een doek, om je hoofd te bedekken, en je kan je schoenen hier achterlaten. Het is namelijk niet toegestaan om de tempel binnen te gaan met een onbedekt hoofd en met je schoenen aan. Verder krijg je een gids mee die je een rondleiding door de tempel geeft. Het sikhisme is een religie die ge´nspireerd is op de leer van de tien goeroes. Deze leer is vastgelegd is het heilige boek van de Sikhs, de "Goeroe Granth Sahib".

De Gurdwara Bangla Sahib is gesitueerd op de plek waar de achtste goeroe, Harkrishan Dev, in 1664 verbleef tijdens zijn bezoek aan Delhi. In de tempel wordt de hele dag uit de "Goeroe Granth Sahib" voorgelezen. Als je de tempel verlaat wordt je besprenkeld met water. De sikhs geloven namelijk dat het water bij de tempel een heilzame werking heeft. Nadat we de tempel verlaten hebben krijgen we van de gids nog een rondleiding door de keuken van de tempel. In deze keuken krijgt iedereen, ongeacht religie, gratis te eten. Ook we worden uitgenodigd om hier wat te eten. In de eetzaal zitten een aantal mannelijke sikhs, die herkenbaar zijn aan hun tulband. Mannelijke sikhs mogen hun haar niet afknippen en bedekken hun haar met een tulband.

Via Connaught Place rijden we weer richting het hotel. Uiteraard worden we door de riksjarijder een winkel ingelokt. Hij ontvangt voor iedere persoon die hij mee naar binnen neemt een kleine commissie. Uiteraard zijn we de beroerdsten niet. We blijven enkele minuten in de winkel en vertrekken dan weer. Onderweg krijgt de riksjarijder nog een boete omdat hij zogenaamd teveel mensen in zijn riksja heeft. Door de agent wat smeergeld te geven kan hij weer verder rijden in de richting van ons hotel.

Omdat er vlak bij ons hotel een grote brand uitgebroken is moeten we het laatste stukje lopen. De wegen zijn afgezet en de brandweer probeert de brand te blussen. Door de hoge vlammen en de zwarte rook ziet de brand er vrij heftig uit. Het laatste blok naar het hotel moeten we omlopen omdat het brandende gebouw op instorten stond. Al met al heb ik deze eerste dag in India veel indrukken opgedaan.

Dag 3 - maandag 5 november 2007 (Delhi - Mukundgarh)

Om zeven uur vertrekken we uit Delhi. Het is rustig op de weg en doordat er geen files zijn krijg ik een heel ander beeld van Delhi. Bij Delhi denk je aan een drukke en chaotische metropool met veel bebouwing. Dit beeld staat in schril contrast met het gedeelte van de stad waar we nu doorheen rijden. Het is hier zelfs opvallend groen! Omdat het rustig is kunnen we deze metropool vandaag snel verlaten. We komen onderweg door Delhi nog wel een aantal militaire gebouwen tegen.

Het einddoel van vandaag is de plaats Mukundgarh in de deelstaat Rajasthan. Het is een rit van ongeveer acht uur en 250 kilometer. Opvallend in het landschap zijn de vele geploegde akkers waarin bomen staan. Ook zie je onderweg veel steenfabrieken waarvan met name de grote schoorstenen opvallen. In de directe omgeving van deze steenfabrieken zie je stukken land die afgegraven zijn ten behoeve van de productie van bakstenen. Ik heb de indruk dat de afgegraven grond vloeibaar gemaakt wordt en dat de natte klei in mallen gegoten wordt. Vervolgens wordt de vloeibare klei in deze mallen te drogen gelegd waarna de baksteen gebakken wordt.

In Rajasthan zie je onderweg veel karren die door kamelen getrokken worden. Hiernaast zie je veel vrachtauto's en zo nu en dan wat minder gebruikelijke transportmiddelen. Dat een lokale chauffeur goud waard is wordt ook nu weer bewezen. Onze chauffeur ziet aantal herten onder een boom liggen. Het gaat hier om een kleine groep die in de schaduw van een boom liggen. Ook later, als we weer verder rijden, zien we weer herten. Doordat deze herten tussen de bomen door draven zijn deze helaas wat minder goed zichtbaar.

Dag 3 - maandag 5 november 2007 (Delhi - Mukundgarh, vervolg)
india.2007/delhi.india.gurdwara.bangla.sahib.1.small.jpg
De Gurdwara Bangla Sahib
india.2007/delhi.india.gurdwara.bangla.sahib.2.small.jpg
De eetzaal van de Gurdwara Bangla Sahib
india.2007/rajasthan.delhi.mukundgarh.1.small.jpg
Een kameel met wagen is nog een veelgebruikt vervoermiddel in Rajasthan
india.2007/rajasthan.deer.small.jpg
Herten in de schaduw
india.2007/rajasthan.delhi.mukundgarh.2.small.jpg
Onderweg in Rajasthan