India

Huidige tijd in Delhi:

Nederlands

Dag 2 - zondag 4 november 2007 (Delhi, vervolg)

De eerste indrukken van India zijn goed. Het is soms wat chaotisch, maar hier wen je vrij snel aan. We stappen weer in de riksja en rijden verder naar het Rode Fort. Als we hier aankomen zien we een groep mannen die hier aan het werk zijn. Ze hebben blijkbaar pauze en zitten hier rustig onder een boom, een heel contrast vergeleken met de drukte in het centrum. Het Rode Fort is gebouwd tussen 1638 en 1648 en ook nu weer was Shah Jahan de opdrachtgever. Door de rode zandstenen muren, die in hoogte variëren van achttien tot drieëndertig meter, is het een imposant gebouw. We blijven hier echter niet lang en rijden verder naar ons volgende doel, de crematieplek van Mahatma Gandhi.

Op 2 oktober 1869 werd Mohandas Karamchand Gandhi geboren in Porbander (deelstaat Gujarat). Na een opleiding aan de universiteit van Bombay kreeg hij als negentienjarige de kans om rechten te gaan studeren bij University College London in Groot-Brittannië. Nadat hij deze studie had voltooid keerde hij terug naar India. Hier kreeg hij de mogelijkheid om in Zuid-Afrika te gaan werken. In de periode dat hij als advocaat in Zuid-Afrika werkte werd hij met het onrecht van de apartheid geconfronteerd. Daarom zette hij zich hier met name in voor de rechten van de in Zuid-Afrika werkzame Indiërs. Zo zette hij zich door middel van een geweldloze strijd in tegen het systeem van de apartheid. Uiteindelijk heeft deze geweldloze strijd, waarbij duizenden Indiërs gevangengezet en in elkaar geslagen zijn, tot een betere positie van de Indiërs in Zuid-Afrika geleid.

In 1915 keerde Gandhi weer terug naar India. Naar aanleiding van de acties van een burgerlijke ongehoorzaamheidbeweging werd Gandhi gearresteerd. Hij werd na massale protesten vervolgens weer vrijgelaten en begon een proteststaking tegen grondeigenaren die hem uiteindelijk de bijnamen Bapu (vader) en Mahatma (grote ziel) opleverden. Dit vormt het begin van zijn geweldloze strijd voor een zelfstandig India. Deze strijd is uitgebreid gedocumenteerd en beschreven in de literatuur.

Op 15 augustus 1947 wordt de onafhankelijkheid van India bereikt. Wel wordt het land hierbij vanwege onenigheden tussen hindoes en moslims opgesplitst in de staten India en Pakistan. Het is daarom betreurenswaardig dat Gandhi, die zelf hindoe was, op 30 januari 1948 vermoord wordt door een hindoe. Hij zich volgens deze hindoe teveel voor de moslims inzetten. Gandhi maakte echter geen onderscheidt tussen hindoes en moslims omdat iedereen, ongeacht kaste of religie, dezelfde rechten zou moeten hebben (ook de kastelozen, tot op heden is dit doel helaas nog niet bereikt!). Na zijn dood is Mahatma Gandi op 31 januari 1948 gecremeerd op RajGhat. Een zwart marmeren platvorm met een eeuwige vlam markeert de plek waar Gandhi gecremeerd zou zijn.

Als we Raj Ghat weer verlaten blijkt dat de schoenen van een aantal reisgenoten gestolen is. Wonderbaarlijk dat dit op één van de meest heilige plekken van India gebeurt! Via een park lopen we naar een parkeerplaats waar onze riksja op ons staat te wachten. Even later rijden we door het drukke verkeer naar India Gate, dat een paar kilometer verderop ligt.

India Gate is een tweeënveertig meter hoge poort waarop de namen van 85.000 Indische soldaten staan die tijdens diverse operaties gedurende de eerste wereldoorlog en de Afghaanse oorlogen gesneuveld zijn. Het is gesitueerd aan de Rajpath in New Delhi. New Delhi is het gedeelte van Delhi dat in 1912 door de Britten gesticht is om Calcutta als hoofdstad van Brits-Indië op te volgen.

India Gate is ontworpen door de Britse architect Edwin Lutyens. Met de bouw werd in 1921 begonnen en tien jaar later, in 1931, werd het gebouw voltooid. Rondom India Gate is het druk. Er zijn diverse verkopers die allerlei dingen verkopen. Je mag niet door de poort heenlopen. In de poort staat een soldaat die de wacht houdt. Rondom de poort zie je diverse vogels die naar etenswaren zoeken. Ook is er een Indiër die zijn apen kunstjes laat doen.

Dag 2 - zondag 4 november 2007 (Delhi, vervolg)
india.2007/delhi.red.fort.small.jpg
Het Rode Fort
india.2007/delhi.raj.ghat.small.jpg
Raj Ghat, de plek waar Mahatma Gandhi gecremeerd zou zijn
india.2007/delhi.india.gate.1.small.jpg
Het verkeer bij India Gate
india.2007/delhi.india.gate.2.small.jpg
De omgeving van India Gate
india.2007/delhi.india.gate.3.small.jpg
De poort van India Gate