China

Huidige tijd in Shanghai:

Dutch

Dag 9 - maandag 31 oktober 2011 (Tai'an - Shanghai)

Even na zessen verlaten we het hotel en in zo'n twintig mintuten rijden we naar het treinstation. Als we hier aankomen mogen we nog niet naar binnen omdat het station pas om half zeven wordt geopend. We moeten daarom even voor het station wachten. Als we naar binnen mogen moet eerst de bagage gescand worden. Hierna moeten we in de wachtruimte wachten tot we opgeroepen worden onze de trein. Dit treinstation is speciaal voor de hoge snelheidstreinen gebouwd. China investeert hier fors in en daarom er zijn ook meerdere perrons in dit station.

Om achttien over zeven zal onze trein vertrekken. Om bij ons perron te komen moeten we eerst met de trap omlaag, onder het spoor doorlopen en vervolgens weer met een trap omhoog. De trein is op tijd en vertrekt volgens schema naar Shanghai Hongqiao station. De afstand van 912 kilometer wordt volgens schema in drie uur en vijfendertig minuten aflegt. We stoppen onderweg vijf keer (in Zhaozhuang, Xuzhou, Nanjing, Changzhou en Suzhou).

Onderweg veranderd het landschap en wordt het steeds warmer en groener. In Tai'an was het nog zo'n dertien graden en vlak voordat we Shanghai bereiken is het al 22 graden. We rijden op sommige stukken tussen de 300 en 305 kilometer per uur en rond elf uur komen we aan in Shanghai. Hier is het op het station even zoeken naar de bus. Als we het treinstation verlaten blijkt dat we bij het tweede vliegveld van Shanghai zijn. Tot 1999 was Hongqiao de internationale luchthaven van Shanghai. Omdat deze luchthaven te klein werd is er een nieuwe luchthaven gebouwd en is deze functie overgenomen door Shanghai Pudong International Airport.

Vanaf het treinstation rijden door we naar het hotel, en om twaalf uur zijn we daar ingecheckt. Om half één verlaten we het hotel, nadat we de kamers geïnspecteerd hebben. We gaan eerst wat eten en lopen dan naar De Bund waar we rond half twee aankomen. De Bund is een lange promenade aan de Huangpu rivier. Alhoewel De Bund geen onderdeel uitmaakt van de werelderfgoedlijst van Unesco heeft het wel een beschermde status. Hoogbouw aan de kant van de voormalige Britse handelsnederzetting moet tot een minimum beperkt worden. Dat Shanghai het handels- en financiële centrum van China is blijkt uit de Bund Bull. Dit beeld zou een exacte kopie van de Charging Bull die op Wall Street in New York staat.

Nadat we de Bund Bull voorbij gelopen zijn kunnen we met een trap omhoog lopen. kunnen Hierboven heb je een mooi uitzicht op de Huangpu rivier en de gebouwen die aan De Bunt gebouwd zijn. In het oosten heb je het Huangpu district, waar de oude gebouwen staan, en in het westen heb je het Pudong district. Tot enkele jaren geleden (1990) was dit nog een zandbank maar tegenwoordig staan hier de moderne wolkenkrabbers. In Pudong staan bekende gebouwen zoals de Oriental Pearl Tower en de Jin Mao building.

We lopen een stuk over de promenade tot we bij het Russische consulaat aankomen. Hier loopt een van de vele bruidsparen die we vandaag weer tegen komen. Vanaf het consulaat lopen we een stukje terug en gaan we naar de ingang van de Bund Sightseeing Tunnel. Met een treintje ga je hier van het Huangpu district naar het Pudong district. Je rijd hierbij onder de Huangpu rivier door iets wat je het beste als een Chinese kermis kunt beschrijven. De Chinezen kunnen deze attractie waarderen en zijn ook gek op al die knipperende lichtjes.

Aan de andere kant van de rivier gaan wij verder met onze wandeling. Hier staan we al snel bij de Oriental Pearl Tower. Bovenin deze radio en televisietoren zit een restaurant. Het is een van de eerste gebouwen die in Pudong stond want de bouw is in 1990 begonnen en in 1994 voltooid. Het gebouw is 468 meter hoog en was tot 2007 het hoogste gebouw van China. Tegenwoordig staat dit gebouw op de elfde plek van de hoogste gebouwen ter wereld.

We lopen verder en via een bovengrondse rotonde kan je veilig naar de andere kant van de straat lopen. Het centrale gedeelte van deze rotonde is, evenals de groenstroken tussen de autowegen, rijkelijk beplant met bloemen. Tussen deze bloemen zijn er diverse heggen te zien die in allerlei patronen geknipt zijn. Deze beplanting bevorderd de leefbaarheid in dit gebied omdat het anders toch voornamelijk grijs en grauw geweest was. We lopen naar de overkant van de staat om de Jin Mao building te bezoeken.

De Jin Mao building is 421 meter hoog en staat op de achttiende plek van de lijst met hoogste gebouwen ter wereld. Het is voltooid in 1998 en ons doen is het observatiedek van dit gebouw omdat je hier een goed uitzicht over Shanghai heb. We hadden ook voor de Shanghai World Financial Center (voltooid in 2008) kunnen kiezen die 492 meter hoog is en op de negende plek van lijst met hoogste gebouwen ter wereld staat. Dat we niet voor het op een na hoogste gebouw van China gekozen hebt komt doordat je bij de Jin Mao building vanaf het observatiedek recht naar beneden naar het auditorium van het gebouw kunt kijken.

We kopen een kaartje en lopen naar de lift die ons naar het observatiedek moet brengen. De lift gaat met grote snelheid omhoog. Het gebouw heeft 88 verdiepingen en vanaf het observatiedek heb je een goed uitzicht over Shanghai. Hier wordt pas duidelijk hoe groot deze metrolpool eigenlijk is. Shanghai is de grootste stad van China en staat op de elfde plek van grootste metropolen ter wereld. Er wonen hier meer dan 23 miljoen mensen! Door een verdrag dat de Britten in de negentiende eeuw gesloten hebben kon Shanghai uitgroeien tot de belangrijkste havenstad (sinds 2004) ter wereld. Helaas is de haven vanaf het observatiedek niet zichtbaar. Wel kunnen we zien dat het observatiedek van het Shanghai World Financial Center een stuk hoger is. Voordat we weer naar beneden gaan moeten we nog naar beneden naar het auditorium kijken. We staan hier duizelingwekkend hoog! Als we alles gezien hebben verlaten we deze dek en gaan we weer met de lift naar beneden.

Dag 9 - maandag 31 oktober 2011 (Tai'an - Shanghai, vervolg)
china.2011/taian.033.large.jpg
De trein naar Shanghai op het station van Tai'an
china.2011/shanghai.002.large.jpg
Pudong district met links de Oriental Pearl Tower
china.2011/shanghai.007.large.jpg
Rotonde bij de Oriental Pearl Tower
china.2011/shanghai.009.large.jpg
Uitzicht over Shanghai
china.2011/shanghai.014.large.jpg
Het auditorium van de Jin Mao building
china.2011/shanghai.006.large.jpg
De Oriental Pearl Tower
china.2011/shanghai.008.large.jpg
De Jin Mao building met daarachter het Shanghai World Financial Center
china.2011/shanghai.012.large.jpg
De top van het Shanghai World Financial Center