China

Huidige tijd in Chengde:

Dutch

Dag 5 - donderdag 27 oktober 2011 (Chengde - Beijing)

Vandaag gaan we een aantal tempelcomplexen rondom Chengde bezoeken. Rond acht uur verlaten we het hotel en rijden we naar de eerste tempel. Dit is de Pule tempel die gebouwd is in 1766. Omdat het een Tibetaans tempelcomplex is zie je hier diverse Tibetaanse kleuren, die elk een eigen betekenis hebben. Zo staat rood voor vuur, geel voor aarde, groen voor water, wit voor lucht en blauw voor hemel. Aan de achterkant van het tempelcomplex staat een rond gebouw dat lijkt op de tempel van de hemel in Beijing.

Om half tien verlaten we de Pule tempel en rijden we naar de volgende tempelcomplex. Onderweg zien we dat er net een ongeluk aan de kant van de straat gebeurt is. Het ziet er vrij heftig uit en blijkbaar is er net een Chinees aangereden. Op het wiel van een motor zien we een man liggen. Het hoofd van deze man bloed flink en omstanders ontfermen zich over de man. Hopelijk loopt het voor deze man goed af. Uiteraard stoppen we hier niet en rijden we door naar de parkeerplaats van de volgende tempel.

We bezoeken nu de Puning tempel, die gebouwd is in 1755. Volgens Frank gaat het hier om een klooster dat nog steeds in gebruik is. Evenals de Pula tempel vertoond de voorkant van deze tempel vooral kenmerken uit de Han traditie terwijl de achterkant vooral Tibetaanse kenmerken heeft. Het is hier wel een stuk drukker en er wordt veel wierrook verbrand. Binnen zijn monniken met een gebed bezig waarbij ze muziekinstrumenten gebruiken. Net als bij de Pula tempel zijn er bij deze tempel ook diverse gebedsmolens te zien. Als we met een trap omhoog lopen komen we bij een tempel waar een zeer hoog Boeddhabeeld in staat. Het zou met ruim 22 meter de hoogste ter wereld zijn. Op dit tempelcomplex zijn diverse sloten te zien die aan een boom gehangen zijn. Jonge Chinezen beloven via deze wijze trouw aan elkaar.

Om elf uur zijn we bij de Putuo Zongcheng tempel dat ook wel het kleine Potalapaleis genoemd wordt. Dit Tibetaans-boeddhistische tempelcomplex is gebouwd tussen 1767 en 1771. De bijnaam het kleine Potalapaleis heeft deze tempel aan de gevel te danken want deze is vergelijkbaar met de gevel van het Potalapaleis in Lhasa. Hier houd alle vergelijking op want dit gebouw is vooral een kopie van de buitenkant, de binnenkant is totaal niet vergelijkbaar met het Potalapaleis in Lhasa.

Voordat je het hoofdgebouw bereikt hebt krijg je een paar mooie poorten te zien. Een van deze poorten heeft rode muren en langs de weerszijden van de poort twee dharmawielen te zien. Bij een volgende poort zijn twee beelden van olifanten te zien. Als we bij het hoofdgebouw komen moeten we eerst met een trap omhoog. Boven komen we op een terras waar vier masten met gebedsvlaggen zijn te zien. Langs de muren van het hoofdgebouw staan een aantal gebedsmolens. We lopen door de rest van het gebouw en om een uur vertrekken we weer.

We rijden terug naar het centrum van Chengde en eten hier nog wat. Het eten bestaat uit gerechten uit Mantsjoerije. We krijgen eerst een bouillon met krab, inktvis, visballen en grote garnalen te eten. Daarna een bouillon met buikspek en sperziebonen met daarnaast een gerecht van sukadevlees met tomaat en kruiden zoals steranijs. Tot slot staat er een kom met gestoomde rijst en een pot jasmijnthee op tafel. Na het eten gaan we naar een supermarkt om inkopen te doen voor onze treinreis van vanavond.Om tien over drie vertrekken uit Chengde en rijden we weer naar Beijing.

De terugweg voert weer over dezelfde snelweg als de heenweg. We zien onderweg daardoor weer een bergachtig landschap met enkele ma´sakkers en veel bomen. Zo'n zeventig kilometer van Beijing verlaten we het bergachtige landschap en wordt het weer vlak. Om zes uur staan we in de file In Beijing. Omdat we nog wat tijd over hebben kunnen we hier nog een uurtje kijken bij het Nationaal Stadion voor de Olympische Zomerspelen van 2008. Het is hier behoorlijk druk. Nadat we het stadion hebben gezien eten we nog noedels in een restaurant en rond negen uur komen we aan in het treinstation van Beijing. Het was een drukke dag met aangenaam weer.

Op het station moeten we wachten voordat de trein aankomt. Als het zover is moeten we op zoek naar het juiste treinstel waar onze soft sleepers zich bevinden. Dit gaat allemaal voorspoedig en om acht over elf vertrekt de trein naar onze volgende bestemming.

Dag 6 - vrijdag 28 oktober 2011 (Qufu)
china.2011/chengde.028.large.jpg
Gebedsmolens bij Puning tempel
china.2011/chengde.047.large.jpg
Kleine Potalapaleis
china.2011/chengde.043.large.jpg
Gebedsvlaggen bij kleine Potalapaleis
china.2011/beijing.043.large.jpg
Nationaal Stadion voor de Olympische Zomerspelen van 2008