China

Huidige tijd in Shanghai:

Dutch

Dag 9 - maandag 31 oktober 2011 (Tai'an - Shanghai, vervolg)

Omdat we nu weer terug gaan naar het Huangpu district moeten we op zoek naar de metro. Bij het station kopen we een kaartje en rijden vervolgens met de metro twee haltes verderop naar People's park. Anders dan in Beijing gaan mensen eerst naar binnen en wachten ze niet op de uitstappende passagiers. Je moet je dus vooral met de stroom mee gaan om in de metro te komen (en een beetje duwen om eruit te komen). Vlak bij de uitgang van de metro is People's park. Dit is een klein stadspark waar je rustig doorheen wandelen kunt. Tot 1949 was dit de Shanghai Race Club en was dit een paardenrenbaan. Nu is een gedeelte van deze voormalige renbaan ingericht als park. In de vijver zwemmen een paar goudvissen en schildpannen. De lelies zijn uitgebloeid en een paar mannen zijn hier aan het vissen. Aan één van de flanken van dit park is een militaire kazerne. Hier zijn soldaten aan het oefenen.

We lopen nadat we het park hebben gezien nog door de straten rondom People's square. Na een tijdje gelopen te hebben gaan we op een bankje bij het Shanghai museum zitten. Ook dit gedeelte was een onderdeel van de voormalig racebaan. Als we hier een tijdje zitten komt er een politieagent aanrijden. Een man op en bankje naast ons wordt er door de agent aangesproken en erop gewezen dat hij beter op zijn tas moet passen. Bij ons mindert hij vaart maar steekt daarna zijn duim omhoog ten teken dat alles goed is. Na een tijdje gezeten te hebben gaan we teruglopen naar het hotel. We zitten in het Shanghai Metropole Hotel en door Fuzhou Road te volgen lopen we rechtstreeks naar het hotel toe. We komen hier rond vijf uur aan zodat we nog voldoende tijd hebben voor het eten. We hebben om zeven uur afgesproken om wat in de buurt te eten.

Na het eten lopen we nog een rondje De Bunt. De gebouwen in het Pudong district zijn tot tien uur verlicht. Op enkele gebouwen zijn allerlei lichtreclames te zien. Er zijn veel mensen op De Bunt en ook nu nog zijn er diverse getrouwde stellen.

Dag 10 - dinsdag 1 november 2011 (Shanghai)

Om half negen verlaten we het hotel voor een wandeling in de stad. Eerst gaan we met de metro waar een we de volgden halte weer uitstappen. In de bomen hangen kooien met vogels erin en om ons heen zijn een aantal wolkenkrabbers te zien waarvan de Westin Bund Center de meest opvallende is. Dit gebouw is 198 meter hoog en heeft 50 verdiepingen. Het meest opvallende element van dit gebouw, dat in 2002 is voltooid, is de kroon. Een ander opvallend gebouw is de Guangming Building omdat deze erg aan de Chrysler Building in New York doet denken. Dit gebouw is 130 meter hoog, heeft 32 verdiepingen en is in 2006 voltooid.

We lopen verder en komen aan bij de Yuyuan Gardens. Deze tuinen zijn van oorsprong aangelegd in de Ming Dynastie maar zijn tijdens de Eerste Opium oorlog in 1842 en de Tweede Wereldoorlog in 1942 zwaar beschadigd. Van 1956 tot 1961 zijn de tuinen weer hersteld door de lokale overheid. Dit moet ook voor de omringende klassieke Chinese gebouwen het geval zijn want deze architectuur lijkt recent te zijn. Via een zigzagbrug komen we bij een theehuis terecht. Het Huxinting theehuis, dat al sinds 1855 bestaat, moet een van de bekendste theehuizen van China zijn. We krijgen hier vier soorten thee te proeven waarbij ook een aantal kwarteleieren geserveerd worden. De thee zou met puur mineraalwater bereid zijn. Als bij één van de theesoorten het water in de theepot geschonken wordt, ontstaat er een mooie bloem in de theepot. Uiteindelijk zitten we hier langer dan we gepland hebben. In de vijver rondom het theehuis zitten goudkarpers, die veelvuldig worden gevoerd. Ook zitten er schildpadden.

Hierna bezoeken we de tempel van de Stadsgod van Shanghai, de Chenghuangtempel. Dit is een taoïstische tempel die geweid is aan Chenghuang. Tijdens de Culturele revolutie was deze tempel gesloten maar sinds 1994 is deze tempel weer in gebruik. In de tempel zijn veel mensen en een aantal priesters zijn met een ceremonie bezig. Hierbij worden diverse muziekinstrumenten gebruikt. In de tempel zijn veel beelden en diverse altaren te zien. Voor de beelden hangen veel linten met Chinese karakters en aan sommige plafonds hangen plankjes met Chinese karakters. In het tempelcomplex kan ook gegeten worden, hier maken met name wat oudere mensen gebruik van.

Dag 10 - dinsdag 1 november 2011 (Shanghai, vervolg)
china.2011/shanghai.020.large.jpg
Yuyuan Gardens
china.2011/shanghai.023.large.jpg
Ceremonie in Chenghuangtempel
china.2011/shanghai.024.large.jpg
Altaar in Chenghuangtempel
china.2011/shanghai.025.large.jpg
Altaar in Chenghuangtempel
china.2011/shanghai.017.large.jpg
Westin Bund Center
china.2011/shanghai.018.large.jpg
Guangming Building
china.2011/shanghai.021.large.jpg
Een pot thee bij de Yuyuan Gardens