China

Huidige tijd in Shanghai:

Dutch

Dag 10 - dinsdag 1 november 2011 (Shanghai, vervolg)

We gaan verder door een aantal smalle straatjes, eigenlijk zijn het meer steegjes, in de buurt van de tempel. Tussen de muren hangen lijnen waar de was aan hangt te drogen. Verder zie je op enkele plekken grote bamboe stoommanden om gerechten in klaar te stomen. Hierna steken we een drukke straat over (South Henan Road). Hier staat de Cixiu nonnen tempel dat in 1869 gebouwd is. We kijken even rond in deze boeddhistische tempel en lopen dan weer verder.

Op Luxiangyuan Road komen we terecht bij een markt. Naast diverse soorten groenten en paddenstoelen wordt hier ook vis en vlees verkocht. In China wordt anders met dieren omgegaan dan in West-Europese landen. Dieren die in de pan belanden worden vaak levend op de markt gekocht. Zo zijn er veel duiven, eenden en kippen op de markt te koop. De poten van de eenden zijn vaak aan elkaar vastgebonden zodat ze niet weg kunnen lopen. Een aantal eenden liggen in een plastic teiltje en er is ook een witte muskuseend die in een afgebonden netje ligt. Hiernaast is er ook een enkele gans te koop. De eieren van diverse soorten vogels zijn hier ook te koop. We zien onder andere ganzen-, eenden- en kippeneieren. Verder zijn er diverse kleinere eiersoorten zoals kwarteleieren te koop. In de vele teiltjes liggen diverse soorten krabben en schelpdieren. De vissen liggen in bakken van piepschuim. Het gaat vooral om karper- en meervalachtigen maar er zijn ook andere soorten zoals platvis te koop. De vissen zijn meestel meer dood dan levend. Een graskarper is in stukken gehakt en alles van kop tot staart, en ingewanden, is te koop. Uiteraard zijn er ook kikkers te koop en staat er een slager op deze markt, die onder andere varkenspoten verkoopt. Hiernaast kan je de huiden van de geslachte dieren kopen.

Naast de markt is een groot bouwterrein met diverse bamboesteigers. We lopen langs dit bouwterrein in de richting van Renmin Road. Hier staat op de hoek met Dajing Road nog een klein stukje naar de oude stadsmuur (of wat daar dan van over is). De oude stadsmuren zijn in 1912 afgebroken en een klein stukje hiervan kan nog bezichtigd worden in het Dajing Ge Pavilion. We lopen langs dit museum maar gaan niet naar binnen. Wij slaan hier namelijk links af en lopen nu langs de Renmin Road. Na een paar honderd meter gelopen te hebben bevind zich aan de linkerkant een markt voor huisdieren. Hier worden vooral veel cicaden verkocht. Deze zitten in plastic potjes en worden volgens Frank gebruikt om mee te vechten. Hiernaast zijn vele andere huisdieren te koop. Uiteraard zij er veel vogels te krijgen op deze markt. Vogels worden vaak door de eigenaar uitgelaten en je ziet in parken vaak een kooi in de boom hangen waar een vogel in zit. Verder zijn er ook honden, katten, konijnen, chinchilla's, muizen en diverse soorten vissen en schildpadden te koop.

Als we verder lopen komen we op een soort vlooienmarkt terecht. Hier zijn diverse voorwerpen te koop maar het meest opvallend zijn de memorabilia van Mao Zedong. Er zijn diverse exemplaren van het rode boekje te koop (in verschillende talen). Hiernaast worden er allerlei soorten bordjes en beelden van Mao aangeboden. Onderweg bezoeken we nog een vrouwentempel en een parkje. Hierna gaan we wat het eten en daarna gaan we een wandeling maken door de Franse wijk. Deze wandeling valt helaas tegen want van de wandeling, die in de gids van Renee beschreven staat, is weinig over gebleven. Dit komt doordat er de afgelopen jaren blijkbaar veel is gesloopt. Om vijf uur zijn we weer in het hotel.

Dag 11 - woensdag 2 november 2011 (Shanghai - Suzhou)
china.2011/shanghai.033.large.jpg
Diverse vogelsoorten op de markt
china.2011/shanghai.036.large.jpg
In stukken gehakte graskarper
china.2011/shanghai.043.large.jpg
Cicaden in plastic potje
china.2011/shanghai.050.large.jpg
Het rode boekje van Mao Zedong
china.2011/shanghai.052.large.jpg
Memorabilia van Mao Zedong