China

Huidige tijd in Qufu:

Dutch

Dag 6 - vrijdag 28 oktober 2011 (Qufu)

Vannacht goed geslapen in de trein. De softsleepers zijn een stuk schoner als je deze vergelijkt met de hardsleepers die behoorlijk ranzig kunnen zijn. Het is ook de meest comfortabele manier van treinreizen in China want in plaats van een coupe met zes bedden zit je nu in een coupe met vier bedden, die je bovendien kunt afsluiten. Als we rond acht uur aankomen hebben we een afstand van 682 kilometer afgelegd.

Vanaf het station rijden we naar het hotel waar onze de kamers nog niet klaar zijn. We gaan daarom eerst op zoek naar een restaurant om te ontbijten en om koffie te drinken. Hierna gaan we terug naar het hotel om in te checken. Om half tien vertrekken we weer om Qufu te bekijken.

Vanaf het hotel is het een kleine anderhalve kilometer lopen naar het oude centrum van Qufu. Op straat worden allerlei gerechten klaargemaakt. Zo zijn er stoommandjes met dumplings en zijn er oventjes waarin zoete aardappelen worden bereid. De stadsmuren zijn bewaard gebleven en via een van de stadspoorten komen we in de oude binnenstad. Hier gaan we eerst kaartjes kopen zodat we de belangrijkste dingen van deze stad kunnen bekijken.

Qufu is de geboorteplaats van Confucius (551 BC - 479 BC), een filosoof uit het oude China. Zijn filosofie kent ook nu nog vele volgelingen en het is niet verwonderlijk dat de confuciustempels belangrijke gebouwen zijn voor deze confucianisten. We bezoeken vandaag dus eerst de tempel van Confucius, dat na de Verboden Stad in Beijing het grootste gebouwencomplex van China is. Binnen twee jaar na zijn dood werd het voormalige huis van Confucius al geweid tot tempel. De tempel is door twaalf keizers bezocht en vele malen uitgebreid en gerenoveerd. De tempel zoals deze nu te zien is dateert voor het grootste deel uit de Ming-dynastie.

Nadat we hebben gegeten gaan we naar het Kong familiehuis (Kong Fu), dat ten oosten van de Confucius tempel staat. Samen met de tempel (Kong Miao) en de begraafplaats van Confucius (Kong Lin) wordt dit de San Kong (de drie Confucianistische sites) genoemd. In dit huis woonden vanaf 1038 de directe afstammelingen van Confucius die onder andere verantwoordelijk waren voor het uitvoeren van religieuze ceremonies en het eren van de doden.

Tot slot gaan we de begraafplaats van Confucius nog bekijken. Hiervoor moeten we een behoorlijk stuk lopen. Het is al ruim een halve kilometer om het oude stadscentrum te verlaten waarbij we onderweg de drumtoren passeren. Hierna is het nog ruim anderhalve kilometer naar de begraafplaats. Om het oude centrum te verlaten moet je weer door een stadspoort heenlopen. Hier is ook een trap naar de stadsmuur maar het is helaas niet mogelijk om deze stadsmuur te beklimmen. Voor de stadspoort bevind zich ook nog een ommuurd gedeelte. Tijdens een aanval van de stad konden vijandelijke troepen naar dit gedeelte toe gelokt worden waarna ze in dit gedeelte werden opgesloten. Vervolgens konden vijandelijke troepen vanaf de muur gedood worden.

We lopen verder in de richting van de begraafplaats. Tussen de twee wegen loopt een pad waar we volgens Frank niet mogen lopen omdat dit pad voor de geesten is. De begraafplaats is ommuurd en staat ook wel bekend als het Confuciusbos (er staan meer dan 10.000 volwassen bomen). Tijdens de Culturele Revolutie is de begraafplaats ernstig beschadigd. In november 1966 is de begraafplaats namelijk bezocht door een team van de Rode Garde waarbij de begraafplaats ontheiligd is. Gelukkig is niet alles vernield en is er nog veel bewaard gebleven.

Om de begraafplaats heen lig een muur van zo'n tien kilometer lang. Om de begraafplaats, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat, te bereiken moet je eerst door een toegangspoort. Volgens Unesco is de begraafplaats 183 hectare groot en liggen er meer dan 100.000 nakomelingen van Confucius op deze begraafplaats begraven. Opvallend zijn de vele grafheuvels die op deze begraafplaats te zien zijn. We bezoeken eerst het graf van Confucius. Ook dit graf bestaat uit een grafheuvel maar deze is vergeleken met andere grafheuvels erg groot. Dit kan verklaart worden omdat het gebruikelijk is om een pol gras op de grafheuvel te leggen als je het graf bezocht hebt.

Nadat wij het graf van Confucius bekeken hebben lopen we nog een stukje over de begraafplaats. Op één van de grafheuvels zijn imitatie bankbiljetten te zien. Normaliter worden deze bankbiljetten samen met wierrook bij het graf verbrand. Het is niet duidelijk waarom dit nu niet gebeurt is. Naast grafheuvels zijn er ook diverse grafstenen te zien (zo'n 3.600). Sinds de Han-dynastie (206 BC - 220 AD) zijn grafstenen in gebruik en op deze begraafplaats zijn er grafstenen uit de Song- (960 AD - 1127 AD), Yuan- (1234 AD - 1368 AD), Ming- (1368 AD - 1644 AD) en Qing-dynastie (1644 AD - 1912 AD) te zien. Door deze diverse dateringen zijn er ook nog oude Chinese karakters op de grafstenen te zien. Tussen de vele ciprissen en dennen zijn met name een aantal oude beelden en stèles interessant. De vele beelden bewaken de diverse graven en kunnen diverse vormen hebben (o.a. draken en paarden).

Hierna lopen we terug naar het hotel. Onderweg passeren we nog een kleine markt waar onder andere hond en ander voedsel verkocht wordt. Het was vandaag een mooie dag met aangenaam weer.

Dag 7 - zaterdag 29 oktober 2011 (Qufu - Tai'an)
china.2011/qufu.009.large.jpg
Tempel van Confusius
china.2011/qufu.018.large.jpg
De drumtoren van Qufu
china.2011/qufu.032.large.jpg
Begraafplaats van Qufu, het Confusiusbos
china.2011/qufu.042.large.jpg
Straatverkoper met hondenkoppen in de vitrine