China

Huidige tijd in Beijing:

Dutch

Dag 4 - woensdag 26 oktober 2011 (Beijing - Jinshanling - Chengde)

Om half zeven is het tijd om op te staan en begint het ook alweer licht te worden. Vandaag verlaten we Beijing en moeten we zo'n 220 kilometer rijden naar Chengde. We gaan onderweg nog een wandeling over de Chinese Muur maken dus het beloofd een mooie dag te worden.

Rond zeven uur vertrekken we. Het duurt een tijdje voordat we Beijing hebben verlaten want het is niet rustig op de weg. Er zijn geen grote files en dit is vermoedelijk te danken aan de verkeersspreiding in deze metropool. De ene dag mogen namelijk alleen auto's met een even nummerbord rijden en de volgende dag mogen alleen auto's met een oneven nummerbord rijden. Nadat we Beijing hebben verlaten veranderd het vlakke landschap in een meer bergachtig landschap. Er groeien voornamelijk loof- en naadbomen in dit landschap, waar verder niet veel variatie in zit.

Rond half tien komen we aan in Jinshanling waar we een wandeling over de Chinese Muur gaan maken. Eerst houden we een korte thee- en koffiepauze en daarna lopen we omhoog in de richting van de Muur. Uiteraard lopen er eerst een paar Chinezen (Mongolen) mee die wat willen verkopen. Dit kan je als vervelend ervaren maar deze mensen proberen op deze manier ook een inkomen te generen.

Als we na een paar honderd meter eindelijk op de Chinese Muur staan is het na tien jaar weer een mooi moment om de muur zo door het landschap te zien slingeren. Grote delen van deze muur zijn zo'n 2.000 jaar geleden op een bergrug gebouwd. Volgens Frank, onze gids, is zo'n tien procent van de Chinese bevolking, zo'n 100.000 man, bij de bouw van de muur betrokken geweest.

Vanaf de muur heb je een goed uitzicht op het omringende landschap. Doordat het herfst is verliezen veel bomen momenteel hun bladeren. Hierdoor heb je een geel- en oranjegekleurd landschap met soms wat roodgekleurde gebieden. Naast de vele geel- en oranjegekleurde loofbomen staan er ook diverse naaldbomen, die natuurlijk nog wel groen van kleur zijn.

De Chinese Muur is gebouwd als verdedigingslinie om het Chinese Keizerrijk te beschermen tegen vijandelijke nomaden. Aan de noordelijke zijde van de muur, het gebied waar de Mongolen woonden, zijn er daarom kantelen te zien. Aan de zuidelijke zijde, het gebied waar zich het Chinese Keizerrijk bevond, heeft de muur geen onderbrekingen en is deze glad van structuur.

Het gedeelte waar we nu overheen lopen dateert uit de Ming-dynastie. We passeren onderweg diverse wachttorens die op ongeveer twee pijlschoten van elkaar verwijderd staan. De muur ziet er op het eerste gedeelte van de wandeling nog goed uit maar als we en tijdje gelopen hebben beginnen sommige gedeelten er meer uit te zien als een ruïne. Soms groeien er zelfs bomen of struiken tussen. Het is ook geen recht wandelpad want zo nu en dan gaan we stijl omhoog en later weer stijl omlaag. Hierbij loop je soms over losse stenen en op sommige gedeelten ontbreken de kantelen waardoor je recht naar beneden kunt kijken. In extreme gevallen is er een stuk van de muur afgebroken waardoor je weer een stukje terug moet lopen om via een trap naar beneden te gaan. Hierdoor kan je om deze slechte stukken heen lopen. Als we een paar uur hebben gelopen komen we een agent bij een afzetting tegen en mogen we niet meer verder wandelen. Dit gedeelte van de muur moet namelijk nog gerestaureerd worden en is daarom afgezet. We moeten daarom weer een stukje terug lopen. Rond half twee zit de wandeling erop en gaan we op zoek naar onze auto.

We rijden weer naar de tolweg en vervolgen onze weg naar Chengde. Hier komen we rond half drie aan. Nadat we hebben ingecheckt gaan we wat eten in het restaurant vlak bij het hotel. Na het eten is er nog wat tijd om het paleis en de tuinen tegenover het hotel te bekijken. Het is al laat en omdat het al vier uur is kijkt het meisje achter de kassa ons wat vreemd aan. Het park gaat namelijk om half zes dicht en blijkbaar vindt zij het vreemd dat er nog mensen naar binnen willen.

Het is dampig, fris en het ziet er triest uit. Het wordt ook al snel donker. We moeten daarom in snel tempo door het park als we wat willen zien. De gebouwen staan rond aangelegde vijvers. Het is een mooi park en het is daarom wel jammer dat we hier niet meer tijd voor hebben. Om half zes is het al bijna donker en verlaten we het park. Omdat we nog niet gaan eten loop ik nog een stukje door het centrum van de stad. Doordat het donker is zijn de straten verlicht met neonverlichting. Het valt op dat er praktisch geen westerlingen door de stad lopen, de westerlingen die ik tegen kom kan je op een hand tellen. Op de terugweg naar het hotel neem ik een verkeerde afslag en weet ik de weg niet snel terug te vinden. Ik neem daarom een taxi naar het hotel waar we om half acht hebben afgesproken om nog wat eten. Vanaf het hotel lopen we weer naar het centrum waar we in een klein restaurantje gaan eten. In het restaurant is geen Engelse kaart en wordt geen Engels gesproken. Er is wel wat commotie omdat er van die vreemde westerlingen in de zaak zijn. Er zit niks anders op dan wat te bestellen met behulp van de foto's aan de wand (in feite de menukaart). Wat het precies is, is niet altijd duidelijk. Het smaakt in ieder geval goed en een behulpzame Chinese vrouw wil ons nog les geven over het eten met stokjes. Al met al weer een leuke ervaring.

Dag 5 - donderdag 27 oktober 2011 (Chengde - Beijing)
china.2011/great.wall.003.large.jpg
Wandeling op de Chinese Muur
china.2011/great.wall.006.large.jpg
Wandeling op de Chinese Muur
china.2011/great.wall.010.large.jpg
Makersmerk op baksteen van de Chinese Muur
china.2011/chengde.005.large.jpg
Chengde