Maleisië

Huidige tijd in Kuala Lumpur:

Nederlands Engels

Dag 2 - donderdag 19 oktober 2006 (Kuala Lumpur, vervolg)

s' Middags heb ik de omgeving rond het hotel verkend. Omdat alles vrij dicht bijelkaar staat kom je dan al snel uit bij de KL tower. De KL telecom tower (1995) is 421 meter hoog. Op de ranklijst van hoogste communicatietorens in de wereld staat de KL tower op de vijfde plaats. Aangezien mijn fotocamera nog in het hotel ligt ben ik niet naar boven gegaan. Dit wil ik op een later moment doen. Hierna is het tijd voor een Tiger bier. Ik ben hiervoor naar de Beach Club Café aan de Jalan P. Ramlee gegaan. Boven de bar van de Beach Club moet namelijk een aquarium met een aantal haaien staan. Uiteraard ben ik hier benieuwd naar. Inderdaad staat er boven de bar een groot aquarium met een aantal kleine haaitjes.

Dag 3 - vrijdag 20 oktober 2006

's Morgens eerst ontbeten in het hotel. Van hieruit ben ik via de Jalan Pudu naar de Jalan Hang Tuah gelopen. Bij deze afslag zijn de muren van de Pudu gevangenis te zien. Deze gevangenis is tussen 1891 en 1895 gebouwd en heeft tot 1996 dienst gedaan. In eerste instantie hebben er 600 gevangenen vastgezeten en later, na een uitbreiding, 2.000 gevangen. In 1985 zaten er al 6.500 gevangen vast en werd er in ploegen geslapen. Tot het moment dat de gevangenis vanwege overbevolking gesloten is zijn er ook vele drugskoeriers in deze gevangenis opgehangen. De muren van de gevangenis zijn beschilderd door gevangenen met afbeeldingen van de tropische natuur. Helaas kan ik nog geen foto van deze muurbeschildering maken omdat mijn fotocamera nog moet acclimatiseren.

Ik loop verder richting het Merdeka Stadium. In dit voetbalstadion vond op 31 augustus 1957 de onafhankelijkheidsceremonie plaats. Vanaf hier wordt het wat lastiger om verder te lopen. Door de locale bevolking te volgen kan ik uiteindelijk een aantal drukke wegen oversteken zodat ik uiteindelijk bij het voormalig centraal station van Kuala Lumpur terecht kom. Dit station is in 1911 gebouwd en vormt het beginpunt van mijn wandeling door het koloniale centrum. Als richtlijn gebruik ik een wandeling zoals deze in de Lonely Planet beschreven staat. Het station is in Moorse stijl ontworpen door de architect A.B. Hubbock. Voordat Hubbock overgeplaatst werd naar Kuala Lumpur heeft hij voor de Britse regering dienst gedaan in India. Dit verklaard de noord Indische invloeden van dit bouwwerk. Uiteraard loop ik ook nog even naar het perron en zie daar nog een aantal treinen voorbij rijden.

Vlakbij het station bevind zich de nationale moskee, Masjid Negara. Persoonlijk vind ik dit niet zo'n interessante plek. Wel is dit één van de grootste moskeen van zuidoost Azië. De moskee is in 1965 gebouwd en het parapluvormige dak symboliseert de 13 staten van Maleisië en de 5 pilaren van de islam. Van hieruit ben ik weer verder gelopen richting het postkantoor. Hier bevind zich de Petronas fontein die ik ook niet echt interessant vind. Wel heb je op deze plek weer een mooi uitzicht op de stad.

Vanaf de Petronas fontein is het nog een klein stukje naar Merdeka Square. Merdeka Square vormt het hart van het koloniale centrum van Kuala Lumpur. Op het grasveld werd in de koloniale tijd cricket door de Britten gespeeld. In 1957 werd op dit grasveld de onafhankelijkheid van Maleisië afgekondigd. Tijdens een wandeling rond dit grasveld loop ik eerst langs het historisch museum en de stadsbibliotheek. Een opvallend gebouw is de Royal Selangor Club. Dit gebouw vormde rond 1890 het sociale centrum voor de high society in de tijd dat er veel tin gevonden werd. Tegenwoordig is het nog steeds een ontmoetingsplaats voor de elite van Kuala Lumpur.

Ten noorden van het plein bevinden zich de gedenkbogen en als je vervolgens nog een klein stukje naar het noorden loopt kom je bij de St Mary's Cathedral (1894). Vervolgens ben ik weer naar het oosten van het plein gelopen. Hier bevindt zich het Sultan Abdul Samad gebouw. Dit gebouw uit 1897 bevat kwa architectuur Victoriaanse en Moorse invloeden. Het gebouw werd oorspronkelijk gebruikt door de Britse administratie. Tegenwoordig is het Malaysia's supreme court in het gebouw gehuisvest. Het eindpunt van de koloniale wijk vormt de Masjid Jamek, een moskee uit 1907. Op de plek waar deze moskee gebouwd is komen twee rivieren samen, de Sungei Klang en de Sungei Gombak. Op deze plek zou Kuala Lumpur ontstaan zijn.

Als je vanaf de Masjid Jamek de Jalan Tun Perak oversteekt, en vervolgens in oostelijke richting loopt, dan kom je uit bij Lebuh Ampang. In dit stukje Little India zijn nog een aantal oude winkels te zien. Juist door dit soort details vind ik een metropool als Kuala Lumpur geweldig. Het is te hopen dat dit soort elementen voor de toekomst bewaard blijven! Van hieruit ben ik richting Chinatown gelopen. Hier heb ik eerst wat gegeten en ben ik vervolgens de markt opgelopen. Zoals te verwachten valt is hier allerlei imitatie spul te koop. Je hebt hier volop keuze uit Rolexen, Breitlings, dvd's, kleding etc.

Dag 3 - vrijdag 20 oktober 2006 (Kuala Lumpur, vervolg)
malaysia.2006/kl.train.station.small.jpg
KL Train Station
malaysia.2006/royal.selangor.club.small.jpg
Royal Selangor Club
malaysia.2006/sultan.abdul.samad.building.small.jpg
Sultan Abdul Samad building
malaysia.2006/little.india,chettair.house.small.jpg
Little India, Chettair House