MaleisiŽ

Huidige tijd in Kuala Lumpur:

Nederlands Engels

In oktober 2006 heb ik een tussenstop in Kuala Lumpur gemaakt. Kuala Lumpur is de hoofdstad van MaleisiŽ. In deze metropool wonen ongeveer 1,8 miljoen mensen.

Dag 1 - woensdag 18 oktober 2006

Rond 12.00 uur vertrek ik met een Boeing 747-400 van Malaysia Airlines vanuit Amsterdam naar Kuala Lumpur. De vlucht naar Kuala Lumpur duurt ongeveer 12 uur, tijdens de vlucht wordt een afstand van circa 10.200 km overbrugt. We vliegen over Duitsland, Polen, OekraÔne, Rusland, Afghanistan en India.

Dag 2 - donderdag 19 oktober 2006

Rond 6.05 uur, plaatselijke tijd, landen we op Kuala Lumpur International Airport (KLIA). Hier wordt je na aankomst geconfronteerd met het strenge drugsbeleid van MaleisiŽ. Direct na de landing wordt je in het vliegtuig gewaarschuwd dat op drugsbezit de doodstraf staat! Ook bij het invullen van het visumformulier wordt je met je neus op de feiten gedrukt.

Vanaf het vliegveld heb je diverse mogelijkheden om naar de stad te gaan. Het vliegveld ligt op ongeveer 75 km ten zuiden van het centrum van Kuala Lumpur. Ik heb voor de taxi gekozen aangezien de weg in deze metropool mij nog niet bekend is. Het handigste is om een ticket te kopen in de aankomsthal. Met dit ticket wordt je namelijk voor een standaard prijs voor de deur van je hotel afgezet. Omdat ik nog geen Maleise ringgits heb moet ik eerst pinnen. Gelukkig heb je op het vliegveld voldoende mogelijkheden om dit te doen. Dit is maar goed ook want pas bij het derde apparaat komt er geld uit de automaat. In de tussentijd ben ik door een aantal illegale taxichauffeurs benaderd die mij wel naar de stad willen brengen. Helaas voor hun heb ik in de aankomsthal een ticket gekocht.

De rit naar de stad duurt ongeveer een uur. Op het vliegveld is het nog donker als we vertrekken. Wel is er door bosbranden in IndonesiŽ smog zichtbaar. Als we de stad binnenrijden wordt het gelukkig al wat lichter. Tijdens de rit passeren we Sungai Besi Airport. Van 1952 tot 1965 was dit het belangrijkste vliegveld van Kuala Lumpur. Als we het centrum bereiken zie ik voor het eerst de Petronas Towers.

Mijn hotel bevindt zich in de Gouden Driehoek aan de Jalan Bukit Bintang. Helaas kan ik mijn kamer nog niet in aangezien de inchecktijd pas om 14.00 uur is. Gelukkig kan ik mijn bagage wel in het hotel achterlaten zodat ik direct de stad in kan. Omdat er elke dag maar een beperkt aantal mensen de Petronas Towers mogen beklimmen ben ik direct richting de Petronas Towers vertrokken.

Petronas Towers

De bouwwerkzaamheden aan de Petronas Towers zijn in 1998 afgerond. Tot 17 oktober 2003 was dit het hoogste gebouw ter wereld. Het gebouw is opgevolgd door de Tapei 101 in Tapei (Taiwan).Vanaf grondniveau zijn de Petronas Towers 451,9 meter hoog. Tussen de twee torens is op 146 meter hoogte een luchtbrug die dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur bezocht kan worden. Op maandag is de luchtbrug gesloten. Op vrijdag is de luchtbrug van 13.00 tot 14.30 uur gesloten in verband met het vrijdaggebed.

Vanaf 8.30 uur worden beneden in de toren 800 tickets voor de luchtbrug uitgedeeld als deze geopend is. Als ik aankom staat er al een kleine rij mensen te wachten. Na ongeveer een half uur worden de eerste tickets weggegeven. Inmiddels is de rij met wachtende mensen ook verdubbelt. Omdat ik er vroeg bij ben kan ik redelijk snel naar boven. Er zijn namelijk ook mensen die aan het begin van de middag weer terug moeten komen. Ik zit in de derde groep die naar boven gaat en dus heb ik nog even tijd om de bezoekersruimte te bekijken. Er is onder andere een film over de bouw van de torens en er zijn een aantal maquettes te zien. Ook is er een klein overzicht over de hoogste gebouwen ter wereld.

Na een half uur worden de mensen van de derde groep verzameld en gaan we met de lift naar de 41ste verdieping. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over Kuala Lumpur. Vanwege de smog is het uitzicht vandaag helaas niet echt helder. Na vijftien minuten moeten we weer naar beneden en staat de volgende groep al weer te wachten.

Via de Jalan Sultan Ismail ben ik weer richting hotel gelopen. Het is tijd om wat te eten. Vlak bij het hotel staan een aantal hawker stalls. Deze hawker stalls bestaan uit een aantal kramen. Bij de ene kraam bestel je bijvoorbeeld vis, bij de ander een curry-gerecht en weer bij een ander je drank. Vervolgens ga je aan een tafel zitten en zodra je gerecht klaar is wordt deze bij je bezorgt.

Dag 2 - donderdag 19 oktober 2006 (Kuala Lumpur, vervolg)
malaysia.2006/malaysia.airlines.small.jpg
Boeing 747-400 van Malaysia Airlines op Schiphol
malaysia.2006/petronas.towers.1.small.jpg
Petronas Towers
malaysia.2006/skybridge.petronas.towers.small.jpg
Luchtbrug tussen de Petronas Towers
malaysia.2006/view.from.skybridge.petronas.towers.small.jpg
Uitzicht vanaf de luchtbrug van de Petronas Towers op de Jalan P. Ramlee en de Jalan Yap Kwan Seng