Hongkong

Huidige tijd in Hongkong:

Dutch

Dag 23 - maandag 14 november 2011 (Guangzhou - Hongkong)

De rit naar Hongkong duurt zo'n twee uur waarbij een afstand van 183 kilometer wordt afgelegd. Nadat de trein vertrokken is van Guangzhou East Station stopt de trein onderweg eenmaal waarna de trein verder gaat naar de grens van China en Hongkong. Alhoewel Hongkong formeel teruggegeven is aan China is het grensgebied visueel nog goed zichtbaar door een ijzeren gordijn. Vanaf dit punt gaat de trein ook langzamer rijden en tegen mijn verwachting in gaat de trein na het passeren van de grensovergang niet sneller rijden, over het grondgebied van Hongkong blijft de trein tot Hung Hom Station langzaam rijden. Het is maar wat je een High Speed Espress Through Train noemt!

Bij het eindstation moet weer een immigratiekaart ingevuld worden en moet ook het paspoort weer afgestempeld worden. Gelukkig verloopt dit allemaal vrij vlot zodat ik vanaf het station een taxi kan nemen naar het hotel. Ik zit in The City View Hotel aan Waterloo Road in hartje Kowloon. Rond half twee kom ik hier aan en kan ik direct inchecken. Nadat ik mijn bagage in mijn hotelkamer heb gebracht ga ik aan Nathan Road nog wat eten in een Vietnamees restaurant.

De rest van de middag gebruik ik om Hongkong te verkennen. Via Nathan road loop ik naar Kowloon Public pier. De sfeer is nog vergelijkbaar met tien jaar geleden. Helaas is het iets heiig zodat de overkant niet goed te zien is. Wel zijn er een aantal nieuwe wolkenkrabbers gebrouwd waardoor de skyline iets veranderd is. Op het water zijn diverse baggerschepen aan het baggeren. Uiteraard blijf ik even op een bankje bij de promenade zitten om van het uitzicht te genieten. Met regelmaat vliegt er een vliegtuig voorbij.

Via het gebouw van Central Pier stap ik op de Starferry van Kowloon naar Hongkong Eiland. Hier loop ik door de straten en ga ik met de Central Mid-Levels Escalator (een aantal roltrappen) omhoog tot Conduit Road. Vanaf hier kan je neer de Botanische tuinen lopen. Deze wil ik op een later moment bezoeken. Ik loop daarom weer omlaag waarbij ik een goed uitzicht op een aantal wolkenkrabbers heb. Het 305 meter hoge gebouw van de Bank of China is hiervan de meest opvallende. Dit gebouw is ontworpen door Leoh Ming Pei waarvan ik eerder in Suzhou al een museum heb gezien die hij heeft ontworpen.

Als ik verder naar beneden loop zie ik nog een bus voorbij rijden die eraan herinnert dat het dit jaar het jaar van het konijn is. Vanaf Hongkong Eiland neem ik de metro naar het hotel, waar ik rond vijf uur aankom.

Dag 24 - dinsdag 15 november 2011 (Hongkong)
hong.kong.2011/hong.kong.004.large.jpg
Central Pier, Kowloon
hong.kong.2011/hong.kong.006.large.jpg
Central Mid-Levels Escalator
hong.kong.2011/hong.kong.005.large.jpg
Gage Street, Hongkong Island
hong.kong.2011/hong.kong.009.large.jpg
2011: jaar van het konijn