Hongkong

Huidige tijd in Hongkong:

Dutch

Dag 24 - dinsdag 15 november 2011 (Hongkong)

Om tien voor acht gaat de wekker en na het douchen vertrek ik weer. Het is alweer druk als ik over Nathan Road loop waarbij ik continue wordt aangesproken door kleermakers en horloge verkopers. Ik loop eerst richting de promenade omdat ik hoop dat het wat minder heiig dan gister is. Helaas is de skyline van Hongkong Eiland vandaag weer wat heiig. Nadat ik een stukje over de Stars of avenue heb gelopen, loop ik naar de Central Pier om met de Star ferry naar Hongkong Eiland te varen.

Ik ben vandaag van plan om een wandeling over Hongkong Eiland te maken zoals deze in de Lonely Planet beschreven is. Deze wandeling begint op Des Voeux Road West, waar diverse winkels met gedroogde zeevruchten zijn. Zo zijn er dozen vol met zeekomkommers, garnalen, gedroogde vissen en haaienvinnen te zien. Ik kan en wil hier niet over oordelen maar in de westerse wereld kunnen we deze hoeveelheden als onethisch beschouwen. Op Ko Shing Street zijn winkels en groothandelaren die geneesachtige kruiden en dergelijke verkopen. Zo zijn hier onder andere veel Ling Zhi paddenstoelen gebruik te zien die medicinaal gebruikt worden. Ook hier zijn weer diverse potten en zakken met haaienvinnen in allerlei prijsklassen te zien. De winkels zijn over het algemeen vergelijkbaar met de winkels die je op de kruidenmarkt van Guangzhou aantreft. Het verschil lijkt vooral in het aanbod van gedroogde zeevruchten te zitten. Voor de winkel staan vaak diverse bakken of zakken met allerlei soorten gedroogde producten en in de winkel staan vaak potten met deze producten in allerlei verschillende prijsklassen. Even verderop staan een paar zakken en dozen met schilden van schildpadden. Ook zijn er gedroogde hagedissen op een stokje te zien.

Als ik even later op Wing Lok Street loop zie ik door een schuifdeur twee Chinezen zitten. Ze zijn bezig met het nabewerken van haaienvinnen. De vloer van het gebouw ligt vol met haaienvinnen en daaromheen liggen allemaal zakken die gevuld zijn met haaienvinnen. Het lukt me om op tijd een foto te maken want als de twee Chinezen me in de peiling krijgen laten ze snel weten dat hier geen foto's gemaakt mogen worden. Zouden ze dan toch doorhebben dat deze hoeveelheden onethisch zijn?

Op de hoek van Queens Road Central en Morrison Street staat het Sheun Wan Civic Centre. Het is een modern gebouw met allerlei roltrappen waarop de gevel een grote poster staat dat het verboden is om in het gebouw te roken. Als je deze regel overtreed kan je een boete van $ 1.500,00 krijgen! Als ik even later op Queens Road loop Central loop passeer ik een winkel waar vogelnestjes verkocht worden. De winkel ziet er vergeleken met de andere winkels erg exclusief uit. Vogelnestjes kunnen, afhankelijk van de kwaliteit erg duur zijn, en zijn gemaakt met het speeksel van de gierzwaluw. Van dit product wordt vogelnestsoep gemaakt.

Als ik verder door de straten loop passeer ik bij Tai Ping Shan Street de Pak Ping Ancestral Hall en de Kwun Yam Temple. Ik bezoek deze gebouwen echter niet en loop verder in de richting van Hollywood Road. Onderweg kom ik nog een vrachtauto tegen waarop lange bamboestokken liggen. De vrachtauto wordt uitgeladen en de stokken worden gebruikt bij de bouw van een bamboesteiger. Op Hollywood Road staat de Man Mo Temple. Deze tempel is tussen 1847 en 1862 gebouwd om Man Cheong (de god van de literatuur) en Mo Tai (god van de vechtsport) te aanbidden. Ik loop nog een stukje over Hollywood Road en bekijk ondertussen de etalages van de diverse antiek winkels.

Het is tijd om na deze wandeling te eten. Ik ga daarom op zoek naar een restaurant. Omdat het bij een noedelsrestaurant erg druk is ga ik hier wat eten: stukjes varkensvlees met noedels in vissoep. Het is wederom erg lekker!

Na het eten loop ik naar Garden Road, waar het station van The Peak Tram is. Ik koop hier een enkele reis naar boven omdat ik vanaf de top weer terug wil wandelen. De rit naar boven, met de smalste kabelspoorbaan ter wereld, duurt een kleine tien minuten. Tijdens deze rit moeten de tramstellen elkaar ook nog laten paseren. Uiteraard kijk ik als ik boven ben eerst nog even bij het uitzichtpunt in het gebouw van The Peak Tower. Hier heb je een mooi uitzicht over de diverse wolkenkrabbers van Hongkong.

Hierna begin ik aan de Morning Exercise Trail (2,8 kilometer) naar beneden. Tijdens deze wandeling heb je geen flauw idee dat je in een grote metropool bent. Het is erg rustig en groen. Onderweg zie je zo nu en dan de wolkenkrabbers tussen de boomtoppen door. Hierbij zie je op sommige plekken ook nog het water met aan de andere kant Kowloon. Als ik een tijd door het park gelopen heb kom ik een grenspaal uit 1903 tegen. Deze paal markeerde de grens tussen Victoria City (het tegenwoordige Hongkong) en Kennedy Town. Dit is één van de zes granieten grenspalen die tegenwoordig nog te zien zijn. Omdat ik aanvankelijk van plan was, net als tien jaar geleden, naar Aberdeen te lopen ben ik niet op de juiste locatie uitgekomen. Ik loop echter toch maar naar Kennedy Town aangezien ik vanavond een afspraak heb, en het daarom zo langzamerhand ook weer tijd wordt om het centrum op te zoeken.

Na wat door de straten gelopen te hebben kom ik een bord tegen dat er vandaag tussen 5 en 7 uur explosies zullen zijn. Dit duurt nog wel een tijdje dus ik loop snel door naar het centrum. Ik passeer onderweg nog een werkplaats waar doodskisten worden gemaakt. Enkele hebben een aparte vorm. Als ik bij de Western Market ben loop ik door naar de Central Pier om met de Star ferry om de boot naar Kowloon te pakken. Vervolgens loop ik snel naar het hotel om te douchen en me om te kleden. Om zeven uur heb ik namelijk met Bert afgesproken en de tijd begint wat te dringen.

Met de metro ga ik terug nar Hongkong Eiland. Doordat in de metro het spitsuur is weet ik nog net op tijd bij het station van Causeway Nay te komen. Hier raak ik het spoor even bijster zodat ik pas rond kwart over zeven bij het Park Lane Hotel aankom. Hier staat Bert al te wachten en blijkt dat ik de ingang voorbij gelopen ben. Vervolgens zijn we met de taxi naar een restaurant gereden en hebben we met de KLM crew wat gegeten en gedronken.

Dag 25 - woensdag 16 november 2011 (Hongkong)
hong.kong.2011/hong.kong.017.large.jpg
Gedroogde zeevruchten aan Des Voeux Road West
hong.kong.2011/hong.kong.018.large.jpg
Schilden van schilpadden
hong.kong.2011/hong.kong.022.large.jpg
Honderden haaienvinnen
hong.kong.2011/hong.kong.034.large.jpg
The Peak Tram
hong.kong.2011/hong.kong.035.large.jpg
Uitzicht vanaf The Peak met op de achtergrond Kowloon
hong.kong.2011/hong.kong.039.large.jpg
Grenspaal tussen Victoria City en Kennedy Town
hong.kong.2011/hong.kong.041.large.jpg
Waarschuwingsbord
hong.kong.2011/hong.kong.042.large.jpg
Werkplaats met doodskisten