Hongkong

Huidige tijd in Hongkong:

Dutch

Dag 26 - donderdag 17 november 2011 (Hongkong)

Rond half negen verlaat ik het hotel om in noordelijke richting de New Territories te lopen. Ik ben benieuwd naar de Gold Fish Market, maar het is hier nog rustig. Alhoewel de meeste winkels nog gesloten zijn hangen er aan een aantel rekken wel zakjes met tropische vissen. Ik loop verder naar Flower Market Road. Het is wel leuke straat waar een complete winkel is ingericht met kunstkerstbomen in diverse kleuren. In de rekken op straat hangen diverse bossen met bloemen en op het trottoir staan diverse soorten planten die te koop zijn. In tegenstelling tot de Gold Fish Market is het hier al aardig druk.

Op Yuen Po Street Bird Garden worden diverse soorten vogels en zakken vol met krekels (vogelvoer) verkocht. Ook zijn er diverse soorten vogelkooien te koop. Inmiddels ben ik aangekomen bij Boundary Street. Deze grens vormt de grens tussen Kowloon en de New Territories. Van 1898 tot 1997 hebben de Britten de New Territories in pacht gehad. Omdat de Volksrepubliek China deze pacht niet wou verlengen moest het gebied na 99 jaar weer overgedragen worden aan de Chinezen. Sinds de Britten Hongkong in 1997 hebben overgedragen aan de Chinezen vallen ook de New Territories onder de Speciale Bestuurlijke Regio Hongkong. Dit betekend dat deze regio's er vooralsnog een eigen economie en er politieke autonomie op na houden.

Aan de andere kant van de straat is Fa Hui Park. Naast een kanon en wat beplanting is dit een klein park met rondom een aantal sportvelden. Ik loop vervolgens via Cheung Sha Wan Road verder door in noordelijke richting tot Kweilin Street. Hier bekijk ik een aantal straten waar een aantal kraampjes staan. Ook heb je hier bijYen Chow Street het Dragon Centre. Dit warenhuis heeft negen verdiepingen waarbij in het gebouw een inpandige achtbaan is.

Verderop is een inpandige markt waar onder andere vis en vissenkoppen verkocht wordt. Als je kop wilt hebben zoek je een levende kip uit, die vervolgens voor je wordt geslacht en schoongemaakt. Zo ligt hier een kip in een bak uit te lekken zodat er zo geen bloed meer is. Verder zijn er op deze markt nog kratten vol met kikkers te koop.

Op straat wordt veel kleding en wat huishoudelijke artikelen verkocht. Ik loop vervolgens verder naar Sham Shui Po Park. Dit park is vlak bij de plak waar in de tweede wereldoorlog het Sham Shui Po Kamp was. Gedurende de Japanse bezetting van Hongkong werden hier krijgsgevangen vast gehouden. In de zeventiger en tachtiger jaren werden op deze plek Vietnamese vluchtelingen gehuisvest. In het begin van de negentiger jaren zijn de laatste zichtbare restanten van het kamp verdwenen zodat het park het enige is was nog aan dit voormalige krijgsgevangenkamp herinnert. In het park zijn een aantal bomen gepland ter nagedachtenis van degenen die het kamp niet hebben overleeft.

Vanaf Nam Cheong Station neem ik de metro naar Kowloon. Hier eet ik wat tegenover het Guangdong hotel (tien jaar geleden zat ik in dit hotel). Alhoewel er vanmorgen een enkele regendruppel viel, was het tot nu toe droog gebleven. Nu begint het steeds meer te regenen. Het is nu kwart voor twee dus het is veel te vroeg om niks te doen. Gelukkig is het Hong Kong Museum of History vlakbij dus het is tijd om dit museum op te zoeken. Het is een interessant museum dat met de geologie van Hongkong begint. Naast gesteenten zijn er diverse fossielen te zien. Hierna is er een film over het ontstaan van het landschap te zien. Vervolgens zijn er zalen te zien over de natuur, de prehistorie, het Hongkong voor de tweede wereldoorlog, de Japanse bezetting en het Hongkong na de tweede wereld oorlog te zien. Ik blijf tot half zes in het museum. Het bezoek aan het museum was een goede tijdsbesteding want als ik het museum verlaat regent nog steeds.

's Avonds heb ik weer met Bert afgesproken. Nadat we wat gegeten hebben zoeken we de drinken we een Guinness bij McSorley´s Ale House bij Elgin Street. Bert weet aan het eind van de avond nog een leuke priveclub in de buurt. Het gaat om La Bodega en als je niet weet waar het is loop je er zo voorbij. Het is in feite een huiskamer waar voor één prijs allerlei cocktails te krijgen zijn. Met een goede caipirinha sluit ik de avond af.

Dag 27 - vrijdag 18 november 2011 (Hongkong)
hong.kong.2011/hong.kong.075.large.jpg
Zakjes met tropische vissen
hong.kong.2011/hong.kong.082.large.jpg
Inpandige achtbaan in het Dragon Centre
hong.kong.2011/hong.kong.084.large.jpg
Vogels op de markt
hong.kong.2011/hong.kong.086.large.jpg
Straatbeeld van de New Territories
hong.kong.2011/hong.kong.088.large.jpg
Gedenksteen bij Sham Shui Po Park