India

Huidige tijd in Agra:

Nederlands

Dag 16 - zondag 18 november 2007 (Agra, vervolg)

Er is nog genoeg te zien in Agra dus we regelen weer een riksja. Als eerste rijden we naar het Rode Fort. Voor het fort is het lekker druk, als we hier aankomen staan er diverse riksjas, bussen en koetsen. Hier staat ook een beeld van Chhatrapati Shivaji. Shivaji (1627-1680) wordt gezien als de grondlegger van het Maratharijk (1674-1818). Dit rijk ontstond na een dertig jaar durende oorlog waarin Shivaji, en zijn opvolgers, zo'n groot gebied op de islamitische Moegoels wisten te veroveren dat de invloed van de Moegoels afnam. Het Maratharijk kan gezien worden als een Hindoestaat in het tegenwoordige India.

Het Rode Fort wordt wel als het belangrijkste fort van India gezien. Hier werden de munten geslagen en werd de schatkist bewaard. Het wordt in 1080 voor het eerst genoemd. Vanwege de centrale ligging besloot Akhbar om van Agra zijn hoofdstad te maken. Verder begon hij in 1565 het fort te vernieuwen met rode zandsteen. Ook was hij een paar jaar later de stichter van Fatehpur Sikri, waar we gister waren. Hij liet hierbij de keizerlijke verplichtingen door beide steden delen. Hierbij werden in Agra, in het Rode Fort, voornamelijk de kostbaarheden bewaard. Verder konden in tijden van crises het hof, de harem en de kostbaarheden vanuit Fatehpur Sikri makkelijk naar het rode fort verplaatst worden.

Op de brug naar het fort zit een aantal apen (ook nu weer makaken). Met hun rode gezicht passen deze apen prima bij de rode kleur van het fort. Als we in het fort zijn lopen we eerst naar het paleis van Jehangir. Dit paleis is door Akhbar gebouwd voor zijn zoon en is het grootste privégesprek van het fort. Het paleis, is evenals alle andere gebouwen in het fort, rijkelijk voorzien van gebeeldhouwde bouwelementen. Van hieruit lopen we naar de Khas Mahal. Bij dit gebouw, dat voor een groot deel opgebouwd is van wit marmer, heb je een mooi uitzicht over de Yamuna rivier. Ook zie je hier de twee kilometer verderop liggende Taj Mahal. In de periode dat Sjah Jahan hier gevangen zat had hij dus een mooi uitzicht op het graf van zijn tweede vrouw.

Het fort wordt ook bezocht door veel mensen uit India. Opvallend is een groep meisjes van een politieschool. Door hun uniformen vallen ze erg op tussen de rest van de bezoekers. We lopen verder door een aantal kamers die rijkelijk voorzien zijn van gebeeldhouwde elementen. In een van de kamers is er gewerkt met diverse steensoorten. Ook is er met diverse kleinere stenen een soort van bloemversiering op de muren aangebracht.

Via een trap lopen we naar boven en komen we bij een binnenplaats uit. Hier hebben we een mooi overzicht op het gazon van deze binnenplaats. Deze wordt goed bewaterd waardoor het gras mooi groen van kleur is. Het groen vormt een mooi contrast met de rode en witte muren van het gebouw. In een nis van het gebouw zit een halsbandparkiet (Psittacula krameri). We kijken op het dakterras nog even naar de Yamuna rivier en de Taj Mahal en lopen weer naar beneden.

Bij het fort lopen ook diverse eekhoorns rond. Je ziet ze langs de gebouwen lopen en ze zitten in een boom. In deze boom zit ook halsbandparkiet. Met zijn groene kleur, gekleurde hals, rode ogen en rode snavel is het een mooie vogel om te zien. Het is voor ons tijd om weer verder te gaan en het Rode Fort te verlaten. We lopen door de poort naar buiten en zoeken onze riksjarijder weer op. Omdat we hem voor de rest van de middag ingehuurd hebben staat hij al op ons te wachten.

Dag 16 - zondag 18 november 2007 (Agra, vervolg)
india.2007/uttar.pradesh.agra.red.fort.02.small.jpg
Agra, beeld van Chhatrapati Shivaji
india.2007/uttar.pradesh.agra.red.fort.01.small.jpg
Agra, rode fort
india.2007/uttar.pradesh.agra.red.fort.04.small.jpg
Agra, rode fort
india.2007/uttar.pradesh.agra.red.fort.05.small.jpg
Agra, rode fort
india.2007/uttar.pradesh.agra.red.fort.12.small.jpg
Agra, halsbandparkiet bij rode fort