India

Huidige tijd in Agra:

Nederlands

Dag 16 - zondag 18 november 2007 (Agra)

Om half zes vertrekken we en staat onze riksjarijder al te wachten. Het is nog donker als we met de riksja door de straten van Agra rijden. We worden bij de oostelijke ingang van de Taj Mahal afgezet. Onze riksjarijder waarschuwt ons hier voor zakkenrollers. Vooral het eerste stukje, waar hij niet mag komen met zijn riksja, moeten we van hem vooral doorlopen.

We zijn de eersten die bij de ingang staan en moeten even wachten voordat het complex geopend wordt. Het wordt al snel drukker en de rij met wachtende mensen groeit snel. Als om zes uur de deuren opengaan kopen we een kaartje en gaan we via de beveiliging naar binnen. Hier moeten we onze zakken leeghalen en wordt alles gecontroleerd. Het is hier niet toegestaan om een statief of voedsel mee naar binnen te nemen. Je moet gewoon zo weinig mogelijk meenemen want er is hier een strenge veiligheidscontrole.

De Taj Mahal is tussen 1631 en 1653 gebouwd als mausoleum voor Mumtaz Mahal, zij overleed in 1631 en was de tweede vrouw van Shah Jahan. Shah Jahan was de opdrachtgever voor de bouw van de Taj Mahal en we kwamen hem al eerder tegen in Delhi, waar hij de opdrachtgever van de Jama Masjid was.

Shah Jahan werd in 1592 geboren en was van 1628 tot 1658 de grootmogol van het Indiase Mogoelrijk. In deze functie verplaatste hij de hoofdstad van het Agra naar Delhi waar hij diverse paleizen en de Jama Masjid liet bouwen. In 1657 werd hij ernstig ziek waardoor zijn zoons de macht overnamen. In zijn laatste levensjaren had hij huisarrest in het Rode Fort in Agra. Toen hij in 1666 overleed werd ook hij in de Taj Mahal begraven.

Als je voor het mausoleum staat is het niet zo vreemd dat de Taj Mahal als het hoogtepunt van de mogoel-architectuur wordt beschouwd. Voor de bouw zouden zo'n 20.000 mensen uit India en Centraal-Azië zijn ingezet. Het was een gigantisch project, wat destijds ook veel geld, en ledematen, gekost heeft. Het verhaal gaat dat er handen en andere lichaamsdelen van de arbeiders afgehakt werden om te voorkomen dat de schoonheid van de Taj Mahal ergens anders geëvenaard zou worden.

Aan de oost- en aan de westzijde van de Taj Mahal staan twee rode gebouwen. Het rode gebouw aan de westzijde wordt als moskee gebruikt. De Taj Mahal zelf is gebouwd van wit marmer dat bij zonsopkomst, en bij zonsondergang, roze kleurt. Opvallend zijn de ingelegde stenen in het marmer. Ook de afbeeldingen, die uitgesneden zijn in het marmer, zijn opvallend. Rondom de Taj Mahal staan vier minaretten van meer dan veertig meter hoog. Deze minaretten zouden iets scheef staan zodat ze bij een aardbeving niet bovenop de Taj Mahal, maar naar buiten zouden vallen.

We hebben het geluk dat we nog naar binnen mogen in de Taj Mahal zelf want er zijn plannen om de Taj Mahal een paar jaar te sluiten in verband met restauratiewerkzaamheden. In de Taj Mahal bevinden zich de graven van Mamtaz Mahal en Shah Jahan. Het is verboden om hier foto's te maken maar er zijn altijd mensen die zo'n verbod niet respecteren.

Rond half elf verlaten we de Taj Mahal en rijden we terug in de richting van het hotel. Het is tijd om te ontbijten en dit kan bij een soort van Starbucks, die vlakbij het hotel staat.

Dag 16 - zondag 18 november 2007 (Agra, vervolg)
india.2007/uttar.pradesh.agra.taj.mahal.2.small.jpg
Agra, Taj Mahal
india.2007/uttar.pradesh.agra.taj.mahal.5.small.jpg
Agra, detail Taj Mahal
india.2007/uttar.pradesh.agra.taj.mahal.5.small.jpg
Agra, moskee van Taj Mahal
india.2007/uttar.pradesh.agra.taj.mahal.1.small.jpg
Agra, Taj Mahal
india.2007/uttar.pradesh.agra.taj.mahal.3.small.jpg
Agra, Taj Mahal
india.2007/uttar.pradesh.agra.taj.mahal.6.small.jpg
Agra, Taj Mahal