India

Huidige tijd in Fatehpur Sikri:

Nederlands

Dag 15 - zaterdag 17 november 2007 (Jaipur - Fatehpur Sikri - Agra)

We verlaten vandaag de deelstaat Rajasthan en zullen aan het einde van de middag aankomen in het 232 kilometer verderop gelegen Agra, dat in de deelstaat Uttar Pradesh ligt.

Het landschap bestaat onderweg weer voornamelijk uit steenbakkerijen en akkers. We houden de lunchpauze in Bharatpur. Bij deze plaats ligt het Keolade National Park. Dit park maakte vroeger deel uit van het jachtgebied van de maharadja's en maakt sinds 1971 deel uit van de werelderfgoedlijst van Unesco. We bezoeken het Keolade National Park echter niet want door mismanagement van de overheid van Rajasthan, in 2004, is het waterpijl in dit natuurgebied namelijk gedaald van 15.000.000 m³ naar 510.000 m³. Dit is uitgelopen op een ecologische ramp want door de verdroging van dit gebied is de vogelstand afgenomen.

Ons volgende doel is de plaats Fatehpur Sikri. Tussen 1571 en 1585 was Fatehpur Sikri de hoofdstad van de Moghulvorst Akhbar. Na de dood van Akhbar werd deze hoofdstad verlaten omdat er een tekort aan drinkwater was. Dit kwam doordat de stad op hoge rotsachtige gebieden gebouwd is. De ruines en delen van de voormalige stadsmuur zijn bewaard gebleven en zijn rondom zichtbaar.

Een klein gedeelte van de oude stad van Fatehpur Sikri is gerestaureerd en kan bezocht worden. We gaan naar binnen bij de ingang van de Diwan-i-Am, een voormalige ontvangsthal. Rondom deze ontvangsthal zijn de kloostergangen een opvallend element. De binnenplaats van de Diwan-i-Am zou door Akbar als spelbord gebruikt zijn waarbij hij slavinnen als pionnen gebruikte.

Als we verder lopen zien we de Diwan-i-Khas, wederom een voormalige ontvangsthal. Het verschil met de Diwan-i-Am is dat deze voor publieke audiënties en dat de Diwan-i-Khas voor private audiënties gebruikt werd. En zo gaat het maar door want eigenlijk bestaat het gerestaureerde gedeelte van de oude stad uit een verzameling van ontvangsthallen en paleizen.

Ik verlaat het gerestaureerde gedeelte van Fatehpur Sikri via het paleis van Jodh Bai en loop naar de even verderop gelegen Jama Masjid. De Jama Masjid zou een kopie van de moskee in Mekka zijn. De hoofdingang vormt de 54 meter hoge Buland Darwaza. Deze overwinningspoort is gebouwd ter nagedachtenis van de overwinning in Gujarat, door Akbar in 1573.

Qua architectuur zijn er in de moskee Hindoeïstische en Perzische elementen terug te vinden. In de noordwestelijke hoek van de moskee vormen de islamitische graven een opvallend detail. Op meeste graven zijn islamitische symbolen te zien. Deze symbolen vindt je ook weer terug op de graven die zich in de tombe van Islam Khan bevinden. Een ander opvallend element van deze tombe vormen de marmeren vensters. Al met al is de Jama Masjid een mooie moskee om te zien.

Het is tijd om het complex van Fatehpur Sikri weer te verlaten. Als we bij onze bus afgezet worden komen de diverse verkopers weer op ons afvliegen. Helaas voor hun wordt er niks verkocht en vertrekken we voor de laatste 40 kilometer naar Agra. Als we in Agra aankomen is het al donker. Morgen gaan we naar de Taj Mahal en omdat we vroeg gaan vertrekken regelen we alvast een riksja.

Dag 16 - zondag 18 november 2007 (Agra)
india.2007/uttar.pradesh.fatehpur.sikri.1.small.jpg
Fatehpur Sikri, Diwan-i-Khas
india.2007/uttar.pradesh.fatehpur.sikri.2.small.jpg
Fatehpur Sikri, oude stad
india.2007/uttar.pradesh.fatehpur.sikri.3.small.jpg
Fatehpur Sikri, Jama Masjid, Buland Darwaza
india.2007/uttar.pradesh.fatehpur.sikri.4.small.jpg
Fatehpur Sikri, Jama Masjid, islamitische graven
india.2007/uttar.pradesh.fatehpur.sikri.5.small.jpg
Fatehpur Sikri, Jama Masjid, tombe van Islam Khan