IndonesiŽ

Huidige tijd op Sumatra:

Nederlands


Dag 6 - maandag 23 oktober 2006 (Kuala Lumpur - Medan - Bohorok)

De vlucht van Kuala Lumpur naar Medan is een vlucht van 315 kilometer, en duurt ongeveer een uur. We vliegen in een Boeing 737 van Malaysia Airlines. Als we geland zijn, zie ik diverse vliegtuigen van Indonesische maatschappijen zoals Merpati en Adam Air staan. Het is in Medan een uur vroeger dan in Kuala Lumpur. Hier op het vliegveld moet ik eerst een visum kopen want anders mag ik het land niet in. Tegen alle verwachting in is dit visum vrij snel klaar en kan ik verder. We verzamelen de bagage en lopen naar de bus. Vanaf Medan hebben we een busrit van ongeveer 6 uur voor de boeg.

In Medan is het druk op straat. Onderweg stopen we even om te pinnen. Het is handig om te weten dat je twee soorten pinautomaten in IndonesiŽ hebt. Bij de ene automaat pin je biljetten van 100.000 rupiah en bij de ander biljetten van 50.000 rupiah. Bij het pinnen moet je er rekening mee houden dat wisselgeld vaak een probleem is. Je kan dus beter biljetten van 50.000 rupiah pinnen.

We rijden naar het Gunung Leuser National Park bij Bohorok, een rit van ongeveer 95 kilometer. Dit natuurpark in noord-Sumatra is 7.927 km≤ groot en is het habitat van de Sumatraanse orang-oetan. Deze soort wordt met uitsterven bedreigt door de steeds verdergaande ontbossing. Ook andere bedreigde dieren zoals de Sumatraanse oliefant, de Sumatraanse neushoorn en de Sumantraanse tijger wonen in dit natuurpark.

We slaan ook wat te eten voor onderweg in. Bij de winkel hangt een doek met de tekst "Marhaban yaa Ramadhan". Dit doek verwelkomt dus letterlijk de Ramadan. Ik benieuwd wat voor gevolgen de Ramadan voor ons heeft aangezien IndonesiŽ de grootste moslimbevolking ter wereld heeft. In ieder geval zullen er overdag wel een aantal restaurants gesloten zijn.

Onderweg krijgen we al een aardige indruk van het landschap. Het is hier erg groen. Als we in Bohorok aankomen moeten we eerst met de bagage over een lange hangbrug. Deze brug ziet er erg wankel uit en er mogen niet meer dan vijf personen tegelijkertijd over deze hangbrug. De ecolodge waar we vandaag en morgen overnachten heeft mooie bungalows. In deze bungalows kom je gegarandeerd een aantal gekko's tegen.

Het heeft net geregend. Ik vraag aan een paar lokale mensen of hier ook slangen zitten. Zij kunnen me meteen een slang aanwijzen. Deze slang zit in een boomtak langs een pad die naar het restaurant loopt. Er zijn al verscheidende mensen langs deze slang gelopen zonder deze te zien. Je kunt je dus voorstellen wat je in de jungle allemaal over het hoofd ziet. Voor mij is dit een goed begin. Wat mij betreft komen we in je jungle nog meer slangen tegen.

Als het donker is hoor je alleen nog maar junglegeluiden die veroorzaakt worden door onder andere krekels en kikkers.

Dag 7 - dinsdag 24 oktober 2006 (Bohorok)

Vandaag ga ik samen met Peter en een Amerikaan een wandeling door de jungle maken. Deze tocht zal ongeveer zes uur duren. Omdat we bij het orang-oetan rehabilitatiecentrum van Bukit Lawang zitten is het de bedoeling om een aantal orang-oetans te spotten. Het orang-oetan rehabilitatiecentrum maakt deel uit van het Gunung Leuser National Park en is opgericht in 1973. Het doel van dit rehabilitatiecentrum is om orang-oetans, die in gevangenschap hebben gezeten of uit hun natuurlijke habitat verdreven zijn, weer uit te zetten in de vrije natuur. Voordat dit zover is moeten zij weer leren om voor zichzelf te zorgen. Deze orang-oetans hebben namelijk jarenlang in kooien gezeten en weten niet hoe ze zelf voedsel kunnen vinden. Sommigen kunnen zelfs niet in een boom klimmen.

Dag 7 - dinsdag 24 oktober 2006 (Bohorok, vervolg)

indonesia.2006/malaysia.airlines.small.jpg
Boeing 737 van malaysia.airlines op Polonia Airport in Medan
indonesia.2006/ramadan.small.jpg
Doek dat ramadan verwelkomt
indonesia.2006/snake.small.jpg
Slang in boomtak