China

Huidige tijd in Suzhou:

Dutch

Dag 11 - woensdag 2 november 2011 (Shanghai - Suzhou)

Om half negen vertrekken we uit een regenachtig Shanghai. We rijden vandaag naar Suzhou, dat 120 kilometer verderop ligt. Het is druk in het verkeer maar we kunnen toch vlot doorrijden. Om half elf komen we aan in Suzhou, die bekend staat om zijn klassieke tuinen. Hier is het gelukkig droog en kunnen we de eerste tuin bezoeken. Het gaat om Wangshi Garden, een particuliere tuin die ook wel bekend staat als de tuin van de visser. Het zou in eerste aanzet aangelegd zijn in de twaalfde eeuw en is in de achttiende eeuw hersteld door een visser (vandaar dat het bekend staat als de tuin van de visser). Het is een kleine tuin waarbij alles gericht is op een centrale vijver die versierd is met planten, stenen, een aantal paviljoens en een brug. Naast een grote vijver bestaat het complex uit een groot gebouw met allerlei kamers waarbij de illusie gewekt wordt dat het allemaal groter is dan het werkelijk is. Het gebouw zit vandaag vol met Duitse scholieren die hier een rondleiding krijgen. Ook zijn er Chinese studenten die aan het tekenen zijn. We blijven hier ongeveer een uur en lopen dan terug naar de auto.

We rijden naar het hotel en checken daar in. In een restaurant bij het hotel eten we wat voordat we verder gaan. Hierna lopen we onder leiding van Frank een winkelstraat vlak bij het hotel in (Guanqian Street). In één van de zijstraten van deze winkelstraat staat een Taoistische tempel (Xuanmiao) waar we even stil staan. Deze tempel is van oorsprong gebouwd in 276 AD en is diverse malen verbouwd en vernieuwd. De wijk rondom deze tempel was vroeger een bazaar waar acrobaten en acteurs optraden.

Achter de tempel is een huisdierenmarkt met veel vogels (o.a. dwergpapegaaien (Agapornis Fischeri) en grasparkieten). We zien in de winkels onder andere muizen, (veel) vissen, bakken vol met schildpadden (honderden), cicaden en fretten. Verder zijn er kooien met honden, katten en konijnen. Ook is er een kleine bloemenmarkt met veel gekleurde bloemen.

Hierna lopen we door naar het Suzhou Museum dat gratis toegankelijk is. Dit museum is gehuisvest in een modern gebouw maar is in 1960 al geopend. Het huidige gebouw is een product van architect Leoh Ming Pei, die in Kanton geboren is, in Suzhou opgroeide en carrière in New York heeft gemaakt. Hij is onder andere de architect van de glazen piramide voor het Louvre in Parijs en van de Bank of China Tower in Hongkong. Voordat we het nieuwe museum, dat in 2006 geopend is, in mogen worden onze rugtassen gecontroleerd en moeten we door een metaaldetector doorlopen.

Het is een leuk museum waar o.a. materiaal uit de Song-, Ming- en Quing-dynastieën te zien is. Naast schilderijen en kaligrafie is er veel aardewerk te zien. Voor mij zijn de diverse archeologische vondsten uit dit gebied vooral interessant. Naast neolithisch aardewerk, porselein en jade zijn met name de vondsten uit de Zhang en Wang tombes interessant.

Er zijn ook een paar orakelbotten te zien. Het zijn schouderbladen waarop Chinese karakters staan die gebruikt werden om de toekomst te voorspellen. De eerste orakelbotten zijn in de negentiende eeuw ontdekt en werden destijds drakenbotten genoemd. Omdat hier geneeskundige eigenschappen aan werden toegeschreven zijn er veel vermalen en verkocht als geneesmiddel. Uiteraard is hierdoor veel kennis verloren gegaan maar het heeft ook geleid tot de ontdekking van een belangrijke vindplaats uit de Shang-Dynasty (1750 BC - 1122 BC). Het gaat hier om de vindplaats van Yinxu dat vlakbij Anyang (in Henan) ligt. Het gaat om de resten van een religieus en politiek(?) centrum uit de laatste periodie van de Shang-Dynasty en is ruim 24 km² groot! Enkele objecten, die afkomstig zijn uit graftombes van dit complex, zijn in het Sushou Museum te zijn. Het gaat om jade, bronzen potten, wapens, muziekinstrumenten en om fragmenten van strijdwagens. Er zijn kortom veel interessante objecten te zien wat een bezoek aan dit museum meer dan de moeite waard maakt.

Na ruim een uur verlaten we het museum en gaan we weer verder. Naast het museum is de "tuin van de nederige ambtenaar" die als de grootste en mooiste tuin van Zuid-China beschouwd wordt. Evenals enkele andere tuinen in Suzhou staat deze tuin sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In de zestiende eeuw begon Wang Xiancheng met de aanleg van deze tuin die net als Wangshi Garden is gesitueerd rondom een grote vijver. In de vijver zwemmen onder andere mandarijneenden. Er zijn veel bruggen en paviljoens te zien. Hiernaast zijn er veel bomen en planten en doet de tuin parkachtig aan.

Ook nu weer hebben we ruim een uur nodig om alles te bekijken. Hierna verlaten we de tuin en lopen we via de Dongbei Jie naar de Lindun Lu. Omdat het hier niet lukt om een taxi aan te houden gaan we met een fietstaxi weer naar het hotel, waar we rond vijf uur aankomen.

Dag 12 - donderdag 3 november 2011 (Suzhou - Shanghai)
china.2011/suzhou.002.large.jpg
Wangshi Garden
china.2011/suzhou.004.large.jpg
Wangshi Garden
china.2011/suzhou.009.large.jpg
Schildpadden op huisdierenmarkt
china.2011/suzhou.017.large.jpg
Tuin van de nederige ambtenaar